Atenție pensionari! Plata pensiilor se suspendă. Documentul care trebuie trimis urgent la CNPP

de:
08 oct. 2021
Atenție pensionari! Plata pensiilor se suspendă. Documentul care trebuie trimis urgent la CNPP

Încasarea pensiilor ar putea deveni o problemă majoră pentru mai mulți pensionari. Aceștia riscă să rămână fără pensii dacă nu trimit la timp un document către Casa de Pensii Teritorială.

Românii care locuiesc în străinătate, dar încasează pensia din România trebuie să depună urgent un document la Casa de Pensii pentru ca pensia lor să nu fie suspendată.

Ce prevede documentul? Vorbim despre un certificat de viaţă, despre care puțini pensionari știu, care justifică practic continuarea primirii pensiei.

Ambasada Spaniei este cea care i-a informat pe români cu privire la acest aspect. Conform sursei citate, documentul trebuie trimis începând cu luna octombrie, pentru ca plata pensiilor să nu fie suspendată.

”Începând cu luna octombrie, Casele Teritoriale de Pensii din România trimit acest certificat beneficiarilor de pensii din străinătate, la domiciliul declarat de aceștia din țara în care se află.

Ulterior primirii, certificatul poate fi autentificat la oficiul consular de care aparțineți, sau la primăria din localitate și alte instituții acreditate ale statului spaniol (SEPE, INSS)”, spune Ambasada Spaniei.

Ce trebuie să faci ca să nu ai pensia suspendată

Sursa citată le spune românilor și pașii care trebuie parcurși pentru a nu ajunge să nu mai încaseze pensia. Certificatul poate fi descărcat online și trebuie trimis personal de către cetățean către Casa de Pensii.

Pensionarii care nu vor prezenta și completa certificatul de viață la timp, vor avea suspendată plata pensiilor, deci mare atenție.

”În cazul în care, până în luna decembrie, nu primiți acest certificat trimis prin poștă de Casa de Pensii competentă, îl puteți descărca de pe pagina Casei de Pensii și puteți merge la consulat pentru autentificare (https://www.cnpp.ro/certificatul-de-viata).

După autentificarea certificatului, acesta trebuie trimis personal de către cetățean la Casa Teritorială de Pensii, prin scrisoare cu confirmare de primire sau recomandată.

În cazul în care certificatul de viață nu a fost trimis la timp și vi se suspendă plata pensiei, aceasta va fi reluată la momentul la care Casa Teritorială de Pensii va primi certificatul de viață pe care îl trimiteți”, avertizează Ambasada Spaniei.