Atenție pensionari! Se recalculează aceste pensii! Cine va primi mai puțini bani. Șeful Casei de Pensii a explicat totul

de:
18 mart. 2023
Atenție pensionari! Se recalculează aceste pensii! Cine va primi mai puțini bani. Șeful Casei de Pensii a explicat totul

Se recalculează pensiile însă cine sunt cei care riscă să primească mai puțini bani? Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, vine cu detalii interesante.

Primul lucru pe care trebuie să îl știe pensionarii este că recalcularea va fi posibilă doar cu unele documente pe care solicitanții trebuie să le prezinte funcționarilor de la casele teritoriale de pensii publice.

De asemena, această recalculare se face în cazul celor care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. Și cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare, amânând ieșirea la pensie peste vârsta stabilită prin lege mai pot opta pentru ea.

Ți-e temă să ți se recalculeze pensia pentru că riști să primești mai puțini bani? Șeful Casei de Pensii spune că nu este posibil acest lucru.

Ce pensii ar putea scădea după recalculare?

Cu alte cuvinte, Daniel Baciu explică că nicio ponei nu va scădea și că autoritățile urmăresc prin această recalculare să elimine inechitățile din sistem și nicidecum să le amplifice.

De asemenea, el a mai adăugat că este esențial ca fiecare pensionar să primească o sumă corectă, având în vedere perioada de cotizare, dar și munca depusă de-al lungul anilor de activitate.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.