Atenție pensionari! Se schimbă vârsta de pensionare. Care va fi stagiul minim de cotizare 

de:
22 mai 2021
Atenție pensionari! Se schimbă vârsta de pensionare. Care va fi stagiul minim de cotizare 
Photo by Huy Phan on Unsplash

Se schimbă vârsta de pensionare în România, conform planului de reforme PNRR, prezentat de România în fața Comisiei Europene. Pe lângă modificarea vârstei de pensionare, românii mai primesc încă o lovitură.

Deși Guvernul anunța în primă fază investiții în infrastructură, acum, o parte din PNRR afectează și viețile a milioane de pensionari. Conform unui document obținut de profit.ro, Planul Național de Redresare și Reziliență prezentat în fața Comisiei Europene ar urma să schimbe vârsta de pensionare.

Vârsta de pensionare va fi modificată

Documentul prezentat de sursa citată atestă faptul că Guvernul are în vedere și revizuirea vârstei de pensionare. Cu alte cuvinte, vorbim despre modificarea prevederilor privind stagiul minim de cotizare de 25 de ani.

Mai mult de atât, cei care vor să iasă la pensie mai devreme, nu vor mai avea nicio șansă. Conform unor alte prevederi ale planului Național de Redresare și Reziliență, pensionarea anticipată ar urma să fie eliminată, în condițiile în care într-un singur an, aproximativ 125.000 de români s-au pensionat anticipat. 

Pensiile vor fi majorate

PNRR mai promite pensionarilor o creștere echitabilă a gradului de adecvare pentru beneficiarii de pensii minime prin creșteri de pensii țintite pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

Mai mult de atât, conform prevederilor, urmează și introducerea unor noi stimulente fiscale, pentru a prelungi viața profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

Introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor, este o altă prevedere a PNRR. Noul sistem ar urma să se bazeze pe o formulă stabilă și o indexare automată a pensiilor cu rata inflației. În același timp, va fi eliminat indicele de corecție.

Cât despre pensiile speciale și ele se regăsesc în prevederile PNRR, însă nu într-o manieră în care și-ar fi dorit românii de rând. Conform documentului, este prevăzută simplificarea sistemului de pensii speciale în măsura în care Constituția permite acest lucru.