Atenție români! Cum vă puteți cumpăra vechime în muncă după noua lege. Care sunt criteriile

de:
01 iun. 2021
Atenție români! Cum vă puteți cumpăra vechime în muncă după noua lege. Care sunt criteriile
Pensiile continuă să rămână mici în România/ Sursa foto: zf.ro

Românii care duc lipsa anilor de vechime nu trebuie să se mai îngrijoreze. Aceștia își pot cumpăra foarte simplu vechimea, după ultima ordonanță de urgență care a fost adoptată în Parlament.

Cu alte cuvinte, vorbim despre ordonanța de urgență care stabileşte cadrul legal pentru completarea de către persoanele care nu au calitatea de pensionar a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.

Cum se poate cumpăra vechimea în muncă

Conform legii, cei cărora le lipsesc ani de vechime la pensie îi pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Se pot cumpăra până la 6 ani de vechime pentru perioada în care aceștia au lipsuri la cartea de muncă.

Totuși, nu oricine poate benefia ce această oportunitate de la stat. Înainte de ca o persoană să se decidă să își achiziționeze vechimea în muncă trebuie să știe dacă îndeplinește anumite criterii.

Criteriile pentru cumpărarea vechimii

În primul rând, pentru a cumpărea vechime în muncă, angajatul trebuie să nu trebuie să fie pensionar și nu trebuie să aibă cotizația completă. Un aspect important este faptul căe ste necesar ca aceași persoană să aibă minim 15 ani de vechime pentru a fi eligibil.

Dacă vă întrebați care este perioada de cumpărare a vechimii în muncă, ei bine, data a fost prelungită după ce Camera Deputaților a votat legea care prevede prelungirea termenului.

Cu alte cuvinte, românii își pot cumpăra vechime de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023, o oportunitate pe care foarte mulți angajați de la stat o așteptau.

Cum se plătește contribuția

Cât despre plata contribuției de asigurări sociale datorate, aceasta se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023, potrivit proiectului.

Să nu uităm însă că nu se pot cumpăra mai mult de șase ani cumulați, iar cei care au nevoie de ceva mai mult ajutor pot face o cerere în acest sens la Casele Județene de Pensii.