Atenție români! Pericol de radiații din Rusia! Ce spun autoritățile și care este adevărul

20 aug. 2019
Atenție români! Pericol de radiații din Rusia! Ce spun autoritățile și care este adevărul

Mai multe persoane au primit mesaje în care erau alertate de existența unor radiații periculoase, ca urmare a exploziei din nordul Rusiei, care a implicat material nuclear și care a ucis cinci oameni de știință. S-a speculat și că dimensiunea dezastrului ar fi fost diminunată ca în cazul Cernobîl. Atunci mulți oameni s-au îmbolnăvit de cancer și foarte mulți copii s-au născut cu malformații.

Un expert chestionat de Europa Liberă, Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a explicat că valorile înregistrate deasupra Europei reprezintă „fondul natural” de radiații, înregistrat în mod constant și deci că nu am fi expuși niciunui pericol.

Acesta a explicat că analizele făcute de autorități și scenariile meteorologice luate în calcul nu au relevat posibilitatea creării unui nor radioactiv care să se creeze în regiunea Arhanghelsk și să vină 2.500-3.000 de kilometri până în România. Ploaia, dimensiunile și locul exploziei (relativ la nivelul solului, nu la o altitudine mare), precum și cantitatea de material radioactiv care putea fi implicată în accident nu permit crearea unui așa-zis nor radioactiv.

„Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, după incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august se arată și într-un comunicat de presă comun al Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă, Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenției pentru Protecția Mediului, transmis către mass media.

Ce au simțit oamenii

Deși experții susțin că România nu a fost afectată deloc de accidentul de Rusia, mai multe persoane au mers la doctor acuzând senzații ciudate, în special dereglări hormonale. Mai mult decât atât, se pare că mai mulți oameni au acuzat stări alergice accentuate, în special respiratorii. Adică au simțit că nu au suficient aer. Informațiile vin partea mai multor medici chestionați de VoxBiz.

Așadar probabil au dreptate experții când spun că radiațiile nu au afectat România masiv, însă persoanele mai sensibile sau cu diferite afecțiuni au resimțit stări de rău în această perioadă, mai pregnante decât înainte. Faptul că rușii nu au fost deloc transparenți cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu explozia ridică și mai multe suspiciuni.