Ați încercat vreodată ceai de banane? Se prepară simplu acasă și are efecte minune în organism. Ajută la somn, înlătură balonarea și nu numai

13 mai 2023
Ați încercat vreodată ceai de banane? Se prepară simplu acasă și are efecte minune în organism. Ajută la somn, înlătură balonarea și nu numai
Foto: David Mao on Unsplash

Ceaiul este o băutură delicioasă pe care o putem consuma fie cald sau rece, în funcție de vremea de afară. Totuși, unele sortimente de ceai pot avea efecte benefice asupra organismului.

Ceaiul poate avea numeroase beneficii asupra organismul, însă acestea diferă în funcție de plantele sau fructul din care este făcut. Deși sunt multe ceaiuri în comerț, de această dată este vorba despre ceaiul de banană.

Pentru a face ceai de banane, se fierbe o banană întreagă în apă fierbinte, iar după ce se scoate, se consumă lichidul rămas. În funcție de preferințele fiecăruia, se poate prepara cu sau fără coajă, acesta din urmă fiind cunoscut sub numele de ceai de coajă de banană.

Cu toate acestea, din cauza conținutului ridicat de fibre, ceaiul din coajă de banană necesită mai mult timp pentru a fi preparat și, prin urmare, multe persoane exclud coaja. Pentru un gust mai bun, se adaugă un strop de scorțișoară sau miere la ceaiul cu infuzie de banane, care se savurează de obicei înainte de somn, pentru a ajuta la adormire.

Beneficiile pe care ceaiul banane le poate avea asupra sănătății

Poate conține antioxidanți – Bananele conțin antioxidanți solubili în apă, cum ar fi dopamina și gallocatechina, care s-au dovedit a combate radicalii liberi și a reduce riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă. Coaja unei banane are un nivel semnificativ mai ridicat de antioxidanți decât pulpa, ceea ce o face un adaos valoros la ceaiul dumneavoastră în timp ce îl preparați, deoarece vă poate crește aportul acestor molecule.

În timp ce bananele sunt bogate în mod natural în vitamina C, ceaiul de banane nu servește ca o sursă excelentă de acest antioxidant, deoarece căldura îl poate distruge în timpul procesului de preparare.

Poate preveni balonarea – Ceaiul de banane se mândrește cu o cantitate semnificativă de potasiu, care este un mineral esențial și un electrolit care reglează echilibrul fluidelor, menține o tensiune arterială sănătoasă și facilitează contracțiile musculare.

Interacțiunea dintre potasiu și sodiu este crucială în reglarea echilibrului fluidelor din celulele dumneavoastră. Cu toate acestea, consumul de mai mult sodiu decât potasiu poate duce la retenție de apă și balonare.

Conținutul de potasiu și apă al ceaiului de banane poate ajuta la ameliorarea balonării cauzate de o dietă bogată în sare, determinând rinichii să elimine mai mult sodiu prin urină.

Poate promova somnul – Consumul de ceai de banane ca ajutor pentru somn a câștigat popularitate în ultima vreme. Se presupune că această băutură conține trei nutrienți primari care pot îmbunătăți somnul – triptofan, magneziu și potasiu.

Magneziul și potasiul, prezente în cantități bune în banane, sunt minerale esențiale care au fost asociate cu o mai bună calitate și durată a somnului datorită proprietăților lor de relaxare musculară (3Sursa de încredere, 13Sursa de încredere, 14Sursa de încredere). Bananele furnizează, de asemenea, puțin triptofan, care este un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei și a melatoninei, hormoni care induc somnul.

Cu toate acestea, nu există cercetări care să stabilească eficiența ceaiului de banane ca ajutor pentru somn. De asemenea, nu este clar dacă nutrienții prezenți în banane sunt infiltrați în ceai în timpul preparării, ceea ce face dificilă evaluarea faptului dacă consumul de ceai ar avea aceleași efecte de promovare a somnului ca și consumul unei banane.

Sărac în zahăr – Ceaiul de banane se prezintă ca o opțiune viabilă pentru înlocuirea băuturilor zaharoase.

În timpul preparării, doar o cantitate mică din zahărul prezent în banane este eliberată în apă, servind astfel drept îndulcitor natural pentru ceai. Consumul excesiv de zahăr din băuturi este legat de un risc ridicat de obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2. Prin urmare, alegerea băuturilor fără zaharuri adăugate, cum ar fi ceaiul de banane, poate fi o metodă simplă de a reduce consumul de zahăr.

Poate sprijini sănătatea inimii – Substanțele nutritive prezente în ceaiul de banane ar putea promova sănătatea inimii.

Ceaiul de banane este bogat în potasiu și magneziu, minerale care s-au dovedit a reduce tensiunea arterială și a diminua probabilitatea apariției bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. De exemplu, un studiu la care au participat 90.137 de femei a arătat că o dietă bogată în potasiu a fost asociată cu un risc redus cu 27% de accident vascular cerebral.

Mai mult, o dietă bogată în catehine, o formă de antioxidant care se găsește în ceaiul de banane, ar putea, de asemenea, să scadă riscul de boli de inimă. Cu toate acestea, niciun studiu nu a investigat efectele antioxidanților prezenți în ceaiul de banane în mod direct asupra probabilității apariției bolilor de inimă, scrie Healthline.