Au apărut noile buletine electronice în România! Cât costă și ce valabilitate au. Sunt foarte ieftine și utile

de:
17 mart. 2023
Au apărut noile buletine electronice în România! Cât costă și ce valabilitate au. Sunt foarte ieftine și utile
Sursă foto: știrileprotv.ro.

Știm deja că România va avea buletine electronice în 2023. Și totuși cât costă realizarea unui astfel de act de identitate și cine le va produce?

Licitația pentru achiziția unui sistem care va asigura emiterea și gestiunea noilor buletine electronice a fost lansată în vara anului trecut. Iată că acum am aflat și cine a câștigat licitația, dar și la ce valoarea se ridică aceasta.

La finele anului trecut, Imprimeria Națională a primit cinci oferte la licitație din partea companiilor Linxens (Thailand) Co. Ltd, SAS Smart Packaging Solutions, Thales Dis France SAS, Advanide Europe GMBH și asocierea de firme Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France.

În luna februarie a anului acesta, am aflat și cine este câștigătorul licitației. Vorbim despre Idemia, o companie franceză de tehnologie care furnizează servicii de securitate legate de identitate și recunoaștere facială, precum și produse software de identificare biometrică companiilor private și guvernelor.

Cât costă realizarea buletinelor electronice și cât are de România? Inițial, pentru cele 9 milioane de cipuri și pentru cele 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă statul român avea de plătit nu mai puțin de 38,25 de milioane de euro, fără TVA.

În final însă s-a ajuns la suma de 8,73 milioane de euro, a transmis Compania Națională Imprimeria Națională într-un răspuns pentru RomâniaTV.net.

Cât costă deci un buletin cu cip în 2023? După un calcul simplu, statul român plătește pentru o carte de identitate 0,97 de euro. Ce va putea face acest cip? În primul rând va fi introdus într-un card care va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact, cât și contractless.

Cât costă buletinul electronic în 2023?

Cât au de plătit românii pentru un astfel de buletin electronic în 2023? Valoarea finală a unui act de identitate va fi de 67 de lei, suma care a fost stabilită deja în cadrul proiectului pilot ce funcționează de mai bine de un an la Cluj, unde au fost emise peste 4200 de cărți electronice, conform avizului Ministerului Finanțelor.

Mai trebuie știut și că noile cărți de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar, iar pe lângă informațiile pe care le știam până acum despre ele, acestea mai au în plus un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Ce valabilitate au buletinele electronice? Acest lucru este diferit în funcție de vârstă. Cei care au peste 70 de ani au o valabilitate nelimitată, în timp ce persoanele care au peste 18 ani, au o valabilitate de 10 ani.

De cealaltă parte, pentru minori, cu vârste cuprinse între 0-2 ani, valabilitatea este de doi ani, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 2-14 ani, valabilitatea este de patru ani. Pentru copiii cu vârste între 14 și 18 ani, buletinul electronic va fi valabil 10 ani.