Cutremurul de pe piața bancară din ultimele luni a zguduit puternic și încredere românilor în bănci. Mai bine de jumătate din populația țării are depozite fie la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, BCR, BRD sau altă companie de acest tip, mai mică, dar care oferă o dobândă mai mare.
Sunt peste 60.000 de români, care au în conturi peste 100.000 de euro, sumă garantată de stat în cazul unui faliment. Tot ce depășește acest plafon s-ar pierde dacă s-ar ivi un dezastru precum cel de la SVB din SUA.
Deși totul pare negru acum și riscant, lucrurile nu sunt chiar atât de grave și în ciuda celor care tot prevestesc apocalipsa, sunt șanse minime să intrăm în criză. Specialiștii explică ce putem face cu economiile noastre și la ce riscuri ne supunem.
„Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu banca, în maximum şapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane”, a spus Irina Chițu, analist financiar, la Observator, jurnalul Antenei 1.
Cele mai sigure bănci sunt cele mari. În momentul de față, după active pe locul 1 se află Banca Transilvania, urmată de BCR și BRD. Vin apoi Raiffeisen Bank și CEC Bank, dar și ING Bank, care au o imagine bună și profitabilitate pe creștere.
„Uitaţi-vă după bănci mari, după bănci puternice, după bănci stabile. Experienţa din alte ţări – Elveţia, Statele Unite – arată faptul că băncile mari, cu riscuri sistemice, sunt salvate. Imediat se intervine, sunt ajutate. ââDe la începutul anului se observă o tendinţă de creştere a dobânzilor pe perioade mai scurte la depozite, de trei luni, de şase luni, în detrimentul perioadelor mai lungi, de un an, doi ani, trei ani pentru că băncile se aşteaptă să se normalizeze inflaţia şi ar pierde dacă ar da aceleaşi dobânzi mari, pe o perioadă lungă de timp”, a explicat și Adrian Asoltanie, consultant financiar tot în cadrul Observator.
Cea mai avantajoasă dobândă din piaţă la depozitele în lei este de 9,3% și este acordată de tbi bank, o instituție bancară mai mică, dar care se detașează prin ofertele greu de refuzat pe care le propune. Și BCR a fixat o dobândă de 8% la depozitele în lei pentru a atrage clienții, după ce a pierdut mult teren ca urmare a scandalului Schengen.