Băutura care provoacă acnee. Toți o consumăm zilnic. Specialiștii trag un semnal de alarmă

de:
03 feb. 2021
Băutura care provoacă acnee. Toți o consumăm zilnic. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Probleme legate de ten

Există mai multe mituri legate de acnee. Unele persoane susține că un consum regulat de dulciuri sau ciocolată poate duce la apariția ei pe când alții consideră că există anumite lichide care favorizează această afecțiune. Care este însă adevărul? Specialiștii vin cu noi precizări.

Într-adevăr, există o legătură între acnee și lapte. Dr. Joshua Zeichner, profesor asociat de dermatologie și director de cercetare clinică și cosmetică la Mount Sinai Hospital a vorbit despre acest lucru, scrie Harper s Bazaar. 

Laptele poate provoca acnee

Potrivit specialistului, există o legătură între lapte și acnee. Laptele bătut are cel mai mare impact asupra tenului, deoarece acesta conține mai mult zahăr și proteine, care pot conduce la erupții de acnee la nivelul pielii.

”Stim ca lactatele, in special laptele batut, a fost asociat cu inflamatiile pielii si eruptiile de acnee. S-a crezut ca laptele batut are un continut mai mare de zahar si de proteine din zer care activeaza mesagerii ce stimuleaza glandele sebacee.

Asta inseamna mai multa grasime si inflamatie, ceea ce conduce la eruptii de acnee”, spune Dr. Joshua Zeichner.

Care este motivul 

Dacă vă întrebați cum poate această băutură extrem de sănătoasă și bogată în vitamine să ne distrugă tenul, ei bine, dr. Corey L. Hartman, de la Skin Wellness Dermatology’s rezolvă și acest mister.

De vină ar fi chiar proteinele din zer, care pot prova reacți în lanț. Producția de grăsime este crescută, iar de aici, acneea se dezvoltă. Pe lângă acnee, este afectată și producția de hormoni.

”Proteinele din zer pot provoca o reactie in lant. Zerul creste nivelul factorului de crestere a insulinei (IGF-1). Aceasta sporeste productia de grasime, ceea ce contribuie la dezvoltarea acneei.

De asemenea, declanseaza productia de hormoni androgeni care stimuleaza productia de sebum si provoaca acnee”, arata Dr. Corey L. Hartman.

Cu ce îl putem înlocui 

Multe persoane aleg să înlocuiască laptele normal cu laptele vegetal, însă nici acest lucru nu este sigur. Spre deosebire de laptele normal, laptele vegetal are și el detalii ascunse. Ele este bogat de emulsifianți, conservanți, iar în unele cazuri conține foarte mult zahăr, care poate duce, din nou, la probleme grave ale pielii.

Un lucru pe care trebuie să îl faci atunci când îl cumperi este să te uiți la etichetă. Ea te va ajuta să îți dai seama ce o să consumi și cât de sănătos este.

”Cand cumperi lapte vegetal, iti recomand sa citesti mai intai eticheta. Cauta alimente cat mai putin procesate. Nu toate lactatele sunt nocive.

Produsele lactate fermentate, precum iaurtul, favorizeaza aportul de probiotice in corp. Probioticele sunt bacterii care ajuta la restabilirea unui microbiom sanatos. Microbiomul este colectia de microorganisme, inclusiv de bacterii, fungi si virusuri, care traiesc in simbioza in corpul nostru, inclusiv pe piele”, a mai explicat specialista.