BCR, anunț pentru toți românii, chiar dacă au sau nu cont la bancă. Vor fi schimbări mari: ce trebuie să știți dacă aveți bani în conturi

14 mai 2023
BCR, anunț pentru toți românii, chiar dacă au sau nu cont la bancă. Vor fi schimbări mari: ce trebuie să știți dacă aveți bani în conturi

BCR a făcut un anunț important pentru toți românii, chiar dacă au sau nu cont sau card la această bancă. Instituția bancară a făcut recent anunțul.

Banca Comercială Română (BCR) a anunțat finalizarea tranzacției bancare inaugurale de eurobonduri verzi, în valoare de 700 de milioane de euro, pe Bursa de Valori București. Euroobligațiunile de rang senior neprioritar au o maturitate de patru ani, cu posibilitatea de răscumpărare anticipată după trei ani.

Banca s-a bucurat de un răspuns puternic din partea investitorilor, ordinele depășind 1 miliard de euro în primele ore de la deschiderea cărții și peste 1,9 miliarde de euro până la sfârșitul acesteia. Acest lucru a condus la un cupon redus de 7,625%, semnificativ mai mic decât nivelul indicativ inițial de 8%-8,25%. Emisiunea este cea mai mare emisiune de obligațiuni corporative din România și prima de acest fel de pe piața financiar-bancară românească. Este, de asemenea, a opta emisiune de obligațiuni a BCR.

Erste Group Bank AG, BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank NV și JP Morgan au acționat în calitate de co-organizatori de carte, iar BCR a acționat în calitate de co-lider.

„Emisiunea urmează să fie listată la Bursa de Valori din Viena şi Bucureşti. În plus, se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social, Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială”, notează BCR în raportul de la bursă.

BCR a emis obligațiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei în ultimii 3 ani

Peste 155 de investitori au participat la distribuție, peste 60% din emisiune fiind alocată investitorilor instituționali, inclusiv Corporației Financiare Internaționale (IFC) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Fondurile obținute vor fi direcționate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare ecologice și clădiri ecologice.

BCR a emis deja obligațiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei în ultimii trei ani, înainte de această emisiune, ceea ce o face unul dintre principalii emitenți activi pe Bursa de Valori București. Se așteaptă ca emisiunea să primească ratingul Baa2 din partea Moody’s și BBBĂ din partea Fitch, în conformitate cu ratingul acordat programului de obligațiuni multiemitent pentru astfel de emisiuni.

Banca a vizat o sumă minimă de 500 de milioane de lei, dar, datorită volumului semnificativ de comenzi, valoarea emisiunii a fost majorată la 700 de milioane de euro. BCR a precizat că volumul final reflectă angajamentul băncii față de piață în ceea ce privește planurile de emisiuni viitoare, precum și intenția acesteia de a dezvolta o relație bazată pe încredere cu investitorii, scrie zf.ro.

„Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o deţină băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţele minime pentru fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) şi ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluţie”, mai scrie BCR.