Bei apă rece, de la frigider? Ce se întâmplă imediat în organismul tău. Puțini știu despre acest efect dezastruos

de:
07 iul. 2022
Bei apă rece, de la frigider? Ce se întâmplă imediat în organismul tău. Puțini știu despre acest efect dezastruos
Sursă Foto: Unsplash

Apa rece este intens consumată în special în perioada de vară, însă este acesta un obicei sănătos? Specialiștii ne spun tot ce trebuie să luăm în calcul înainte de a face asta. Are legătură cu kilogramele. 

Mulți spun că apa rece contractă stomacul, iar ulterior îngreunează digestia alimentelor de după masă, de aici debutând și senzația de balonare. De asemenea, sunt oameni care cred că un consum de apă rece atunci când ești încălzit te poate îmbolnăvi.

Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog, ne spun tot ceea ce trebuie să știm. Pentru că temperatura corpului este de 37 de grade, odată consumată apa rece, organismul încearcă să regleze temperatura și astfel consumă energie.

Practic, consumul de apă rece provoacă un dezechilibru în organism și poate încetini procesul digestiv.

”De asemenea, dacă apa rece este consumată în timpul meselor, atunci corpul nostru începe să utilizeze energia de reglare a temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosită pentru digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul de apă răcită, în special în timpul sau după mese, este că aceasta crește șansele de a dezvolta mucoase iritante, dureri în gât și nas înfundat”, a declarat Dr. Solanki.

Apa rece are totuși și beneficii. Un studiu a demonstrat că atunci când este consumată în timpul antrenamentelor, aceasta împiedică supraîncălzirea corpului.

Apa caldă te ajută la pierderea în greutate

”De fapt, potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și, astfel, face ca o sesiune de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că un consum de apă rece face ca organismul uman să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută”, a informat ea.

Pe de altă parte, dacă înlocuim apa rece cu una caldă vom avea beneficii și mai mari. Un alt studiu arată că trecerea de la consumul de apă rece la cel de apă caldă ar putea crește pierderea în greutate.

Cercetătorii au descoperit că cei care au consumat 500 de ml de apă caldă înainte de masă au înregistrat o creștere a metabolismului cu 30%.