Boala cumplită care face prăpăd în România: Patru oameni sunt secerați în fiecare oră!

04 nov. 2019
Boala cumplită care face prăpăd în România: Patru oameni sunt secerați în fiecare oră!

În ultima vreme, această boală nu mai ține cont de vârstă și poate lovi pe oricine. Autoritățile trag un semnal puternic de alarmă și arată că România este pe primul loc în Europa și că deja nu mai puțin de 4 români mor în fiecare oră.

Este vorba despre Accidentul Vascular Cerebral (AVC), o boală care începe să pătrundă cât mai mult în rândul tinerilor.

AVC la 25 de ani: „Am vrut să mă duc la facultate şi nu am putut”

„Sunt Andreea. Am 25 de ani. În urmă cu un an am avut AVC, dar acum sunt un om întreg, sănătoasă. Am primit o nouă şansă. Eram trează. Am stat pe pat şi nu puteam să vorbesc şi nu puteam să mă mişc. Am vrut să mă trezesc, să mă scol, să mă duc la facultate şi nu am putut”, spune o tânără afectată de AVC.

În țara noastră sunt, în fiecare an, aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apărând pe fond de fibrilaţie atrială.

„Când voiam să vorbesc, nu mai puteam”

„Am simţit că mi-a amorţit de tot partea asta dreaptă şi când voiam să vorbesc nu mai puteam, simţeam că mi se duce limba aici. Vorbeam cu ea şi nu puteam să îi spun că nu mai îmi simt partea asta,” spune un alt tânăr lovit de AVC.

Ministerul Sănătății recomandă verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului de alcool în cantităţi mari, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre.

Cum recunoști un AVC

Este foarte important să știi care sunt semnele unui AVC și să acționezi cât mai urgent. Recunoaşterea imediată a semnelor unui AVC este extrem de importantă, întrucât tromboliza intravenoasă nu poate fi efectuată decât în primele patru ore şi jumătate de la debutul primelor semne.

Orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feţei, scădere de forţă musculară cu slăbiciune a unui braţ sau/şi a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgenţă la spital.

Costurile pentru tratament la AVC sunt mari, peste 145 de milioane de euro pe an, din care s-ar putea economisi printr-un tratament preventiv minim 60%, spun specialiștii.