BRD anunță probleme mari. Ce se va întâmpla până în 2024 cu toți clienții care au conturi la bancă

29 apr. 2023
BRD anunță probleme mari. Ce se va întâmpla până în 2024 cu toți clienții care au conturi la bancă

BRD are problemele mari. Șeful băncii a spus ce se va întâmpla anul viitor cu toți cei care au conturi la bancă.

François Bloch, șeful BRD, spune că anul 2022 a fost unul solid pentru sistemul bancar din România. El a mai spus că inflația a duc la o tendință de creștere a dobânzilor la credite și la depozite.

”2022 a fost un an solid pentru sistemul bancar din România, și aceasta în ciuda evoluțiilor macroeconomice – presiuni inflaționiste și dobânzi în creștere – care și-au făcut simțită prezența destul de pregnant. Într-adevăr, inflația a condus la o tendință de creștere a dobânzilor atât la credite, cât și la depozite, și și-a pus amprenta pe comportamentul consumatorilor de servicii financiare. Consecințele acestei stări de lucruri nu au apucat să fie atât de vizibile anul trecut, pentru că întotdeauna există o inerție comportamentală și o perioadă de adaptare la noi contexte”, a declarat șeful BRD pentru economica.net.

Potrivit bancherului, BRD a reușit să crească semnificativ volumul de credite acordate gospodăriilor și companiilor din România, ceea ce a dus la un bilanț puternic, o capitalizare ridicată și o poziție confortabilă de lichiditate la sfârșitul anului. În mod notabil, proiectele majore legate de digitalizare au înregistrat, de asemenea, progrese semnificative, inclusiv înscrierea a peste 1 milion de clienți în aplicația de online banking You BRD și lansarea unei noi funcționalități care permite emiterea 100% online a cardurilor de credit.

Directorul general al BRD a comentat condițiile macroeconomice din acest an, menționând că situația economică depinde în mare măsură de evoluția viitoare a inflației. Aceștia au declarat că o mare parte din impactul creșterii prețurilor, în special pentru energie, pare să se fi atenuat. Banca centrală a prognozat că inflația va rămâne în zona de o singură cifră până la sfârșitul anului.

BRD avertizează cu privire la accesarea de credite în 2023

Potrivit lui Bloch, se așteaptă ca anumite segmente de clienți să dea dovadă de mai multă prudență în luarea unor decizii financiare importante, cum ar fi contractarea de împrumuturi, în timp ce unele proiecte de investiții ale întreprinderilor ar putea fi suspendate. Cu toate acestea, se anticipează că IMM-urile mari și corporațiile vor continua să implementeze strategii de creștere folosind finanțarea bancară.

Așa cum este tipic în astfel de situații, băncile își vor ajusta strategiile în consecință. Bancherul a precizat că România s-a confruntat cu inflația în aproape jumătate din cei 30 de ani de după 1990, inclusiv în unele perioade cu inflație de trei cifre. Prin urmare, instituțiile și actorii economici au suficientă experiență pentru a naviga în astfel de contexte într-o manieră echilibrată.

În ciuda condițiilor de piață din acest an, BRD este o bancă universală care se adresează tuturor segmentelor de clienți. Astfel, banca are o strategie pe termen mediu bine stabilită, cu obiective clare, care vor fi urmărite conform planului.

”În condițiile unei încetiniri a economiei, este de așteptat, așa cum am spus, ca și creditarea să urmeze o tendință asemănătoare. În ce măsură această tendință se va manifesta în mod proporțional pe segmente rămâne de văzut”, spune el.

Directorul general al BRD a precizat că traiectoria ratelor de dobândă va depinde de evoluția inflației și de deciziile băncii centrale, care vor fi apoi transmise pieței. În cazul în care inflația va ajunge la o singură cifră până la sfârșitul anului 2023, se așteaptă o tendință de scădere a ratelor dobânzilor începând cu anul 2024, presupunând că nu vor avea loc schimbări externe majore în scenariul macroeconomic. Ratele dobânzilor sunt deja în curs de stabilizare, potrivit CEO.

Multe programe de credite acordate cu garanții guvernamentale și suspendări de rate pentru clienții individuali vor expira în 2023. Întrebat despre posibilitatea unei creșteri a creditelor neperformante la BRD și în sistemul bancar, François Bloch a răspuns că programele de garantare guvernamentală au fost eficiente în susținerea economiei în timpul pandemiei și se dovedesc a fi utile. În plus, performanța comercială a companiilor împrumutate este la un nivel bun și nu există un impact negativ asupra portofoliului băncii în ceea ce privește riscul.

Șeful celei de-a treia mari bănci din România a declarat că, în condițiile actuale, este puțin probabil ca sistemul bancar să atingă în 2023 același ritm de creștere a afacerilor și a profitabilității ca în 2022. O încetinire a creșterii anul viitor nu ar fi surprinzătoare, având în vedere mediul macroeconomic mai complex decât în anul precedent.

BRD, a treia cea mai mare instituție de credit din România, a publicat pe site-ul său un raport de remunerare, care indică remunerația totală plătită fiecărui director executiv în 2022. François Bloch, directorul general, a primit o remunerație fixă compusă dintr-o indemnizație anuală de 2.134.869 lei brut și beneficii în natură de 788.084 lei brut, plătită în conformitate cu Politica de remunerare. În 2022, banca a obținut un profit de 1,3 miliarde RON la venituri de 3,3 miliarde RON, reprezentând o creștere de 12%.