Când se vopsesc, de fapt, ouăle. Ziua în care trebuie să începeți să le pregătiți. Semnificația ouălelor de Paște

de:
29 apr. 2021
Când se vopsesc, de fapt, ouăle. Ziua în care trebuie să începeți să le pregătiți. Semnificația ouălelor de Paște

Săptămâna Mare a Paștelui a început. Așa cum ne-am obșinuit, perioada este una plină de tradiții și obiceiuri pe care cei mai mulți creștini aleg să le respecte pentru a avea noroc și prosperitate în restul anului.

Puțini știu însă ordinea tradițiilor. Spre exemplu, în Joia Mare, adică astăzi, tradiția spune că ouăle trebuie vopsite. De asemenea, tot joi, se face curățenie în case, în curți, iar pregătirile pentru masa de Paște încep tot azi.

Când se vopsesc ouăle de Paște

În Joia Mare, pe lângă vopsitul ouălelor, gospodinele încep să pregătească și restul preparatelor tradiționale precum drobul, cozonacul, sau pasca. Practic, întreaga mâncare festivă trebuie făcută încă de astăzi.

Tradiția spune că oule trebuie vopsite doar în culoarea roșu, simbolul sângelui lui Iisus Hristos. Ele se pun într-un coșuleț imediat ce sunt gata, la fel cum Maica Domnului a venit la picioarele lui Iisus cu un coș cu ouă pentru a-l plânge, iar sângele lui a curs peste acestea.

Dacă vă întrebați când trebuie să le consumați, ei bine, chiar dacă sunte pregătite de joi, ouăle trebuie mâncate în ziua de Paște, iar tradiția spune că ele îi vor apăra pe cei care le consumă de suferințe, dar și de necaz.

Coaja ouălelor nu trebuie aruncată

Un alt lucru pe care puțini îl știu este că după ce sunt mâncate, coaja rămas de la ouă nu trebuie aruncată, ci îngropată în pământul pășunilor, având rolul de a apăra toate vitele de deochi, dar și de boli.

La 40 de zile de la Înviere, ouăle se vopsesc din nou roșii, aceasta fiind ultima dată la care trebuie ele colorate.

Joia Mare sau Joia Sfântă este ziua din Săptămâna Mare care comemorează Spălarea Picioarelor și Cina cea de Taină a lui Iisus cu apostolii săi, așa cum este descris în Evanghelii.

Este a cincea zi a Săptămânii Sfinte, precedată de Miercurea Mare și urmată de Vinerea Mare și de asemenea, este ziua în care credincioșii trebuie să își pregătească atât casele cât și mesele, restul zilelor urmând să fie de odihnă.