Casa de Pensii vine cu o informare interesantă fix înainte de Paște. Ce se întâmplă cu punctul de pensie și ce trebuie să știe pensionarii din România?
Casa de Pensii îi informează pe pensionari cum pot afla ce pensie vor avea, dar și cum se calculează aceasta. Punctul de pensie are la momentul actual o valoare de aproximativ 1.785 lei.
Și totuși cum se stabilește pensia pe care o va primi un pensionar din România? Potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul.
Documentul poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu. Mai trebuie spus însă și că cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Național de Statistică”, arată datele publicate de CNPP.
Casa de Pensii mai subliniază faptul că nu sunt luate în calcul veniturile neimpozitabile și nici rezultatele din diverse convenții cu angajatorul.
Cu alte cuvinte, la calculul pensiei de stat contează salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale. Iar pentru cei care vor să facă o mică simulare, valoarea pensiei rezultă prin înmulţirea „punctajului” cu „punctul de pensie”.
Atenție însă la punctul de pensie, pentru că acesta poate fi modificat de autorități. În ultimul an spre exemplu, el a crescut semnificativ.