Știai că poți să încasezi o pensie mai mare? Vechimea în muncă este foarte importantă, iar acest lucru poate fi asigurat chiar de acum, pentru cei interesați. Cei de la Casa de Pensii au explicat de mai multe ori cum stau lucrurile.
Legea Pensiilor spune că orice angajat care are o vechi minimă își poate adăuga ani, astfel încât lucrurile să fie în favoarea lor atunci când se pensionează.
Și totuși cât costă vechimea în muncă și de câți bani avem nevoie pentru o pensie decentă. La finele anului trecut, Guvernul lua decizia de a majora salariul minim brut pe economie la 3.000 de lei.
După această modificare întreg sistemul de calcul, inclusiv al pensiilor a fost modificat, crescând astfel și punctul de pensie. Astfel, pensia minimă a ajuns la 1.125 de lei, de la 1.000 de lei.
Iar aceste creșteri îi afectează și pe cei care vor să cumpere vechime în muncă. Sistemul a rămas același doar că de la 1 ianuarie 2023 contribuția lunară pentru sistemul de pensii a crescut la 750 de lei, în raport cu cei 638 de lei, cât era la finalul anului trecut.
Astfel, pentru pata vechimii în muncă vei avea de scos cu mai bine de 100 de lei în buzunar. Și timpul este și limitat pentru cei care nu știu. Cu alte cuvinte, toți cei care vor să își cumpere vechime în muncă trebuie să o facă până la data de 31 august 2023.
CNPP anunța că în jur de 23.000 de români au semnat astfel de acte până acum. De asemenea, calculul se va face pe baza venitului lunar declarat în contractul de asigurări sociale încheiat cu Casa de Pensii.
Ce vechime îți poți cumpăra? Până la șase ani, conform legii. De asemena, persoana în cauză trebuie să nu fi realizat un stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor cumpăra anii de vechime.