Cât a ajuns să coste astăzi o asigurare auto RCA, după ce Europins a dat faliment. S-au plafonat prețurile pe 11 aprilie

14 apr. 2023
Cât a ajuns să coste astăzi o asigurare auto RCA, după ce Europins a dat faliment. S-au plafonat prețurile pe 11 aprilie

Asigurările auto RCA au fost plafonate de către Guvern, după turbulențele care au existat pe această piață. Ce prețuri sunt acum?

Falimentul Euroins pe piața românească de RCA a stârnit îngrijorare, ceea ce a dus la implementarea de către guvern a unei decizii de plafonare a prețurilor începând cu 11 aprilie pentru următoarele 6 luni. Scandalul din jurul declarării de către ASF a falimentului Euroins, cel mai mare asigurător RCA rămas în țară, a provocat o criză și ar putea duce la o creștere a prețurilor polițelor pentru viitorii clienți. Ca răspuns la această situație, au fost propuse diverse soluții, inclusiv una din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care este îngrijorată de evoluția crizei asigurărilor din România.

BERD a fost aleasă de Consiliul de administrație al GIE pentru a efectua o analiză actuarială independentă a EIRO, după cum s-a anunțat într-un comunicat de presă recent. Revizuirea va fi efectuată de un expert actuarial bine cunoscut. În același comunicat, reprezentanții BERD își exprimă disponibilitatea de a asista ASF în identificarea unor măsuri practice pentru a preveni criza iminentă.

”BERD dorește să contribuie la găsirea unei soluții fără costuri suplimentare pentru deținătorii de polițe de asigurare sau pentru contribuabili și, împreună cu EIG, a făcut o propunere de rezoluție către ASF. Discuțiile constructive cu privire la propunerea de rezoluție sunt în curs de desfășurare între BERD, EIG și ASF”, se arată în comunicat.

Asigurările auto RCA au fost plafonate pentru o perioadă

În urma unei analize, guvernul a stabilit că singura soluție imediată pentru a preveni o criză generalizată pe piața asigurărilor RCA este implementarea plafonării prețurilor, care a fost aprobată de coaliție și care va fi aplicată timp de șase luni începând din 11 aprilie. Inițial, a existat o sugestie de înghețare a prețurilor la nivelul din vara anului 2021, dar ASF a optat în cele din urmă pentru a stabili plafonarea la tarifele practicate în februarie 2023. În ciuda plafonării, nu s-a înregistrat o scădere substanțială a costului polițelor RCA, cu reduceri minime de preț.

Noile prețuri, care vor fi valabile până la data de 11 octombrie 2023 nu sunt cu mult mai mici:

  • Asirom: 1011 lei
  • Groupama: 1166
  • Axeria:1414 lei
  • Omiasig: 1550 lei
  • Allianz: 1562 lei

Ca să punem lucrurile în perspectivă, pe 7 aprilie, polița RCA a Asirom avea un preț de 1041 de lei, în timp ce plafonarea actuală a redus-o doar cu 30 de lei, ceea ce este aproape echivalentul costului unui pachet de țigări. Prin urmare, noul plafon nu pare să aducă niciun beneficiu semnificativ celor care achiziționează de acum înainte o poliță RCA.