Prețul la RCA a crescut destul de mult într-o singură lună, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat în calcul scăderea acestora.
Românii care au mașini nu au fost deloc încântați de creșterea prețurilor la RCA. În acest context, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat că instituția va lua în calcul plafonarea acestor tarife, invocând protecția consumatorilor.
„Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente.
Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă. (…) Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizii”, a fost mesajul lui Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.
În urmă cu o lună, ASF a publicat tarifele de referință la RCA pentru anul acesta.
ASF mai arată că tarifele de referință RCA depind de mai multe aspecte precum motorul mașinii, dar și vârsta persoanelor fizice care fac polița.
Sunt prețuri diferite la RCA și pentru autovehiculele folosite la transport de bunuri. Pentru autovehicule cu o greutate mai mică sau egală cu 3.500 kg o persoană fizică plătește 1.677 de lei, iar una juridică plătește 1.972 de lei.
Un autovehicul cu o greutate între 3.500 și 15.999 kg va costa 2.342 de lei (persoană fizică) sau 3.181 de lei (persoană juridică).
Tariful de referință la RCA pentru un autovehicul cu o greutate mai mare de 16.000 kg va fi de 6.313 de lei pentru o persoană fizică și 8.794 de lei pentru o persoană juridică.