Ce boală avea Christian Eriksen? Ce i-a provocat fotbalistului danez prăbușirea pe teren și care a fost salvarea lui de la moarte

13 iun. 2021
Ce boală avea Christian Eriksen? Ce i-a provocat fotbalistului danez prăbușirea pe teren și care a fost salvarea lui de la moarte
Christian Eriksen. Foto: goal.com

Întreaga lume a fost șocată după ce fotbalistul danez, Christian Eriksen, s-a prăbușit pe terenul de joc, în minutul 43, al meciului Danemarca – Finlanda de la EURO 2020. Mijlocașul lui Inter alerga după minge, când i s-a făcut rău subit. Acesta nu a mai mișcat, iar unul din colegii lui i-a acordat primul ajutor.

A încercat să-i facă masaj cardiac și respirație gură la gură până când medicii au ajuns pe teren. Timp de 18 minute, Eriksen a fost resuscitat și s-a folosit chiar și defibrilatorul. A fost scos pe targă conștient, dar în stare proastă. Ulterior UEFA a transmis că fotbalistul se află la un spital din Copenhaga și că este stabil.

Cum a ajuns Christian Eriksen să facă stop cardiac pe teren

Dar cum s-a ajuns în acest punct dramatic? Problemele medicale pentru talentatul jucător au început încă din 2018, când cariera lui era în plină ascensiune. Atunci juca la Tottenham și era considerat cel mai bun sportiv din echipă. Doar că a început să lipsească tot mai mult de pe teren din cauza unor dureri abdominale.

“Suferă deja de ceva timp de dureri abdominale. Cred că aceste probleme sunt cronice. Nu știu dacă ne vom putea baza pe el la echipa națională, trebuie să întrebați medicul”, spunea în urmă cu ceva timp Age Hareide, fostul manager al echipei naționale de fotbal a Danemarcei.

Sursa foto: gsp.ro

Iar problemele pentru Christian Eriksen au continuat. El nu a reușit să scape de durerile abdominale, iar prestațiile sale au început să fie tot mai modeste. Mai întâi a pierdut locul de titular la Tottenham, iar în ianuarie 2020 a plecat de la Spurs și a semnat cu Inter Milano, cu care are contract până în anul 2023.

Avea dureri abdominale din 2018

Nici în Serie A nu a impresionat și a ajuns rezervă și la italieni, dar spera ca la EURO 2020 să arate că este în continuare unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume.

Durerile abdominale cu care se lupta Eriksen se pare că ar fi avut la bază probleme cardiace, a explicat un medic cardiolog pentru VoxBiz.ro. Din nou apar întrebări legate de modul în care se face evaluarea medicală la echipele de club. Pentru că dacă fotbalistul ar fi primit diagnosticul corect, nu s-ar fi ajuns aici.

Danezul a suferit un stop cardiac și a scăpat cu viață doar pentru că a beneficiat de un tratament ca la carte și de medici care nu au vrut să renunțe. L-au resuscitat timp de 18 minute și i-au repus inima în funcțiune.

Norocul lui Eriksen

Cardiologul Laurent Chevalier a declarat pentru cotidianul francez L’Equipe că puteam asista la o tragedie imensă dacă Eriksen nu era tratat corespunzător, așa cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.

”Dacă Christian Eriksen nu ar fi fost îngrijit rapid, ar fi murit! Cel mai probabil a fost vorba despre un stop cardiac. Ne dăm seama de acest lucru din minutele bune în care i s-a făcut masaj. Se întâmplă astfel de povești la sportivi.

Foto: indianexpress.com

Un fotbalist începe să nu se simtă bine nu când aleargă, ci atunci când merge. Aproape întotdeauna este așa. Când sportivul aleargă, inima accelerează și ea. Când sportivul se oprește, inima scade și ea din bătăi. Și tocmai pe această frână, pe acea scădere, despre care vorbeam, se declanșează foarte rapid și adesea tulburări grave ale ritmului cardiac, precum cel suferit de Christian Eriksen”, a spus Chevalier, pentru L’Equipe.

Christian Eriksen are 29 de ani și a fost convocat la echipa națională încă de la 18 ani. Acesta are 137 de selecții la activ și era considerat un mare talent. Astăzi este cotat la 40 de milioane de euro.

Meciul Danemarca – Finlanda a fost reluat la câteva ore de la tragic incident și a fost câștigat de finlandezi cu 1-0. Eriksen a fost, însă declarat omul meciului de UEFA pentru că a învins moartea.