Ouăle reprezintă unul dintre cele mai consumate alimente la români și tocmai de aceea, trebuie să avem mare grijă de unde le cumpărăm și ce calitate au acestra.
Cele mai bune ouă sunt cele de țară, și asta pentru că sunt făcute de găini crescute în libertate, care sunt ferite astfel de stresul celor crescute în cuști minuscule.
De asemenea, un ou de țară îl poți recunoaște după culoarea gălbenușului. Cu cât o găină mănâncă mai divers (incluiv iarbă) cu atât gălbenușul oului este mai închis la culoare și, deci, mai bun.
Există, de asemenea, diferențe nutriționale și între ouăle albe și ouăle maronii.
Oul alb este făcut de găina albă. Dacă coaja acestuia este tare, înseamnă că găina este una tânără.
Oul maroniu este făcut de găina brună/roșcată. Din când în când, aceasta poate face și ouă albe. Potrivit specialiștilor, ouăle maronii sunt mai bogate în acizi omega-3.
O metodă simplă ne poate arăta dacă ouăle din comerț sunt proaspete sau nu. Dacă acestea sunt proaspete, atunci când le pui într-un vas cu apă, vor coborî pe fundul vasului.
Ouăle vechi de până într-o săptămână vor coborî pe fundul vasului doar pe o parte, în timp ce cealaltă parte va rămâne ușor suspendată.
Astefel, ouăle mai vechi de o săptămână vor pluti complet și este recomndat să evitați consumarea acestora.