Ce este interzis să faci astăzi. Mii de români încalcă tradiția.Este cruce rosie: 14 octombrie, Sfânta Parascheva

de:
14 oct. 2020
Ce este interzis să faci astăzi. Mii de români încalcă tradiția.Este cruce rosie: 14 octombrie, Sfânta Parascheva

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Pe data de 14 octombrie, în fiecare an, o sărbătorim pe Sfânta Parascheva. La fel ca majoritatea sărbătorilor creștine și aceasta vine cu o serie de tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi.

Sfânta Parascheva este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. Ea s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie.

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în ”Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Ce este interzis să faci astăzi

Fiecare sărbătoare are superstițiile ei, iar asta se întâmplă și în cazul Sfintei Parascheva. Conform tradiției, astăzi, 14 octombrie nu ai voie sa lucrezi. Persoanele care aleg să muncească în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar și în familie.

Tot astăzi, nu ai voie sa te zgârcești de la bani și alimente, deci dacă cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. În caz contrar, oamenii zgârciți vor avea parte numai de pagube și riscă să rămână chiar săraci.

Un alt lucru interzis astăzi este pregătirea focului în sobă. Se spune că adevărata credință aduce căldură în sufletele oamenilor, iar cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

Ce poți să faci astăzi 

De cealaltă parte, în această zi sfântă de sărbătoare, trebuie să fim mai smerțti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului. Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar noi trebuie să îi dăm o mână de ajutor.

De asemenea, De Sfânta Parascheva este bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin rosu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.