Ce este mononucleoza sau boala sărutului? Irina Begu susține că are acestă afecțiune și de aceea nu poate merge la Tokyo

de:
07 iul. 2021
Ce este mononucleoza sau boala sărutului? Irina Begu susține că are acestă afecțiune și de aceea nu poate merge la Tokyo

Irina Begu nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo și are un motiv bun. Aceasta a dezvăluit că a fost diagnosticată cu mononucleoză, o boală infecțioasă denumită și boala sărutului.

Sportiva româncă nu este singura care a fost diagnosticată cu acestă boală. Mulți jucători renumiți de tenis precum Roger Federer și Robin Soderling au fost și ei forțați să se retragă din cauza acestei afecțiuni.

Ce este mononucleoza

Irina Begu a mărturisit recent că problemele medicale au debutat încă din luna martie, după turneul de la Dubai, însă nu s-a gândit că situația poate deveni atât de gravă.

Despre mononucleoză se știe că este o boală contagioasă, formată din virusul Epstein-Barr (EBV). Ea este frecventă în rândul adolescenților, dar și a tinerilor.

Virusul Epstein-Barr (EBV) despre care vorbim este principala cauză mononucleozei infecțioase. Cu toate astea, sunt și alte virusuri pot provoca boala.

Cum se transmite? Ei bine, virusurile care pot provoca mononucleoza se răspândesc prin fluide corporale, precum salivă, iar în unele cazuri se pot răspândi și prin contractul cu sângele, ptrin transfuzii, translpant și chiar și prin contect sexual.

Ce simptome are mononucleoza

Boala de care suferă Irina Begu are simptome diverse, motiv pentru care în primă fază este dificil de depistat. În general, simptomele apar după șase săptămâni de la infectarea cu virusul EBV și se dezvoltă încet, nicidecum simultan.

Persoanele care au primit boala se confruntă cu oboseală extremă, dar și cu dureri musculare, de gât și cefalee. Mai mult de atât, febra este și ea un simptom al mononucleozei.

În unele cazuri, ficatul și splina se poate mări, iar nodulii limfatici de la nivelul gâtului și axilei se pot inflama. Chiar dacă este tratată, simptomele mononucleozei infecțioase pot dura chiar și până la șase luni, iar ficatul și splina pot rămâne mărite chiar dacă restul simptomelor dispar.