Ce nu ai voie să mănânci în Postul Paștelui. Nutriționistul Oana Dumitrache a spus care sunt alimentele interzise

de:
15 mart. 2021
Ce nu ai voie să mănânci în Postul Paștelui. Nutriționistul Oana Dumitrache a spus care sunt alimentele interzise
Foto: Rachel Park on Unsplash

Postul nu este un lucru tocmai simplu. Multe persoane nu reușesc să îl ducă până la capăt, pentru că, cel mai proabil nu știu ce alimente pot consuma sau când să se oprească. Nutriționistul Oana Dumitrache ne spune însă ce trebuie să mâncăm pentru a avea o siluetă de invidat după perioada Postului.

Postul are o semnificație diferită pentru fiecare persoană în parte. Unele îl țin pentru a se purifica din punct de vedere religios, pe când altele o iau ca pe o oportunitate de detoxifiere. Oricum ar fi, trebuie să știm ce trebuie să mâncăm pentru ca lucrurile să meargă bine.

De ce renunțăm la carne

Nutriționistul susține că oricare ar fi motivul pentru care o persoană alege să țină post, este imporant ca alimentația sănătoasă să fie o rutină zilnică și nicidecum doar o perioadă. De asemenea, Oana Dumitrache susține ideea unei pauze când vine vorba de proteine animale, pentru că și ele pot deveni un adevărat pericol pentru organism atunci când sunt consumate mult prea des.

”Este ok să facem o pauză, pentru că şi proteinele animale în exces pot conduce la boli metabolice precum hiperglicemia. Guta, de exemplu, este o boală prin acumulare de proteine animale în exces. Să nu uităm că proteinele vegetale nu pot înlocui definitiv proteinele animale.

De ce? Pentru că proteinele animale ne aduc acei aminoacizi esenţiali organismului şi mai ales musculaturii scheletice pe care o folosim tot timpul”, a spus nutriționistul la Antena 3.

Cum ne păcălesc produsele de post

Când vine vorba de post însă, riscăm să fim păcăliți. Au apărut din ce în ce mai multe produse pentru post, care conțin aditivi, dar și coloranți alimentali. Deși noi credem că ne purificăm organismul în toată această perioadă, este posibil să ne facem mai mult rău decât bine.

Pericolul este mai mare în cazul persoanelor care suferă de diabet sau obezitate. În cazul acestora, nutriționistul recomandă consultarea unui specialist înainte de a ține post. Deși pare un lucru neînsemnat, există produse de post care conțin mai mult zahăr sau grăsime decât cele pe care le consumăm în mod normal, așa că trebuie să fim foarte atenți.

Alimentele interzise în timpul postului

Am aflat ce este periculos și ce nu, așa că a venit timpul să aflăm și ce ne îngrașă cel mai mult în timpul postului. Multă lume înlocuiește omleta de dimineață cu un covrig sau cu un saleu, însă cât de sănătoasă este această alegere?

Nutriționistul Oana Dumitrache susține că aceste alimente sunt doar o păcăleală, iar pe lângă faptul că nu ne aduc niciun beneficiu, este posibil să ne trezim și cu câteva kilograme în plus.

”În primul rând produsele făcute special de post. Acestea sunt cele care ne îngraşă cel mai tare: covrigeii, produsele de post vegetale care sunt îmbogăţite cu aditivi, coloranţi, cu diferite gusturi ca să fie cât mai plăcute. Ele sunt o păcăleală. În timp, consumate, nu produc decât lucruri nebenefice asupra organismului”, mai spune nutriționistul.

Postul negru este cel mai sigur

Postul negru este cel mai sigur conform nutriționistului, însă nu este recomandat oricui. El se ține în Vinerea Marea, iar tradiția spune că nu avem voie să consumăm decât apă. Oana Dumitrache susține însă că acest post este benefic pentru detoxifierea organismului, însă anumite persoane ar trebui să îl evite.

Printre acestea se numără persoanele însărcinate, persoanele cu vârste înainte, dar și copiii care suferă de anumite afecțiuni cronice. Care este surpriza postului negru? Ei bine, hidratarea. Consumând doar apă, corpul nostru este hidratat mai mult decât în orice altă zi.

”Această pauză alimentară are şi beneficii. Singurul lucru la care nu sunt de acord este hidratarea. În clipa în care prelungim la trei, patru zile, atunci da, apar probleme. Să nu uităm că în tubul nostru digestiv este 70% din sistemul nostru imunitar. Atunci trebuie să acordăm foarte multă atenţie”, a mai adăugat Oana Dumitrache.