Ce pensie va avea un român care azi are salariu mediu pe economie. Anton Hadăr a prezentat si formula de calcul

de:
14 mai 2021
Ce pensie va avea un român care azi are salariu mediu pe economie. Anton Hadăr a prezentat si formula de calcul

Pensionarilor le-a fost promisă recalcularea pensiilor însă până atunci, foarte mulți români se întreabă ce sume ar putea încasa după pensionare. Calculele sunt foarte simple, în special în cazul celor care încasează un salariu minim pe economie

Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater” a calculat în direct, la Realiteata Plus, pensia pe care o va primi un român care a încasat în activitatea sa un salariu mediu pe economie

Cum se calculează pensia

Cu alte cuvinte, conform specialistului, o persoană care încasează lunar un salariu brut de 5.400 de lei, va obține un puntaj lunar 1. El a prezentat și formula de calcul, pe care românii o pot folosi pentru a afla singuri în ce situație se află din punct de vedere al încasării pensiilor.

”Dacă ai 5.400 lei pe lună brut, adică salariul mediu, asta înseamnă că împărțit tot la 5.400, ce zice INS, rezultă punctaj lunar 1. Se potrivește numărătorul cu numitorul. Apoi în 12 luni ai 12 puncte.

Și atunci se ajunge la 1, punctaj anual. La 35 de ani ai făcut 35 de puncte, care se împart tot la 35 numitorul – stagiul complet de cotizare și dă un punct de pensie, care înseamnă 1.442”, a exemplificat Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, la Realitatea Plus.

Pensia pe care o va încasa un român cu salariu mediu

Specialistul susține că românii care au un salariu minim de 2.300 de lei vor avea un punctaj de 0,4. Cu alte cuvinte, în cazul în care în întreaga lor activitate vor munci doar pentru această sumă, vor încasa 1.600 de lei.

”Deci dacă ai salariul minim 2.300 de lei, ce să fie 0,4 punctaj. Dacă ai merge toată viața pe salariul mediu brut pe economie, ai să ai un punct de pensie, că se împarte la 35. (…) Astăzi avem pensia medie un punct de pensie. E 1.600 de lei, punctul de pensie e 1.442 de lei”, a notat Hadăr.

Acesta menționează că situații asemănătoare există în domeniu învățământului. Profesorii de liceu încasează undeva la 2.000-2.500 lei, pe când polițiștii de la locală încasează 5.000 lei.

”Profesorii de liceu se duc spre 2.000 de lei, 2.500. (…) Salariile la Poliția locală sunt undeva la 5.000 de lei. Media salariilor nete este la 5.000 de lei”, a mai adăugat Anton Hadăr.