Viitorii pensionari din România visează la pensii cât se poate de decente. În realitate însă, acestea sunt cu mult mai dificil de obținut decât până acum. Cei de la Casa de Pensii vor avea mult de lucru.
Sistemul de pensii din România s-a schimbat, iar schimbările ar putea continua. Drept urmare, dacă visezi la o pensie de peste 2.000 de lei, vei avea nevoie de un salariu pe măsură.
Un exemplu dat de cei de la adevărul.ro este viitorul unui angajat care are un salariu net de circa 4.000 de lei. În momentul în care o să iasă la pensie, după 35 de ani de contribuții plătite, acesta va încasa o pensie de doar r 1.275 de lei, conform unei simulări de calcul.
Iar astfel de informații le găsim simplu pe CNPP, astfel că în funcție de venitul actual, putem să aflăm ce pensie ajungem să încasăm în următorii ani.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit CNPP.
Și totuși ce salariu trebuie să ai pentru a încasa o pensie de peste 2.000 de lei pe lună? S-ar putea să rămâi surprins, pentru că nu mulți au un astfel de venit.
Conform unor calcule simple, dacă vei avea un salariu brut de 7.000 de lei, de abia atunci pensia ta va putea fi una ”decentă”. Cu alte cuvinte, la un astfel de salariu, cu o pensionare în 2033, fără contribuții la pensiile private, un pensionar va încasa nu mai puțin de 2.180 lei, potrivit adevarul.ro.