Guma de mestecat este des folosită de toată lumea. Majoritatea oamenilor consideră că atunci când o înghițim, ea se lipește de stomac, însă specialiștii spun că adevărul este altul.
Guma de mestecat a fost inventată în urmă cu mulți ani, în 1872, în Statele Unite ale Americii (SUA), ea fiind făcută dintr-un anumit tip de cauciuc și gelatină.
Majoritatea dintre noi folosim guma de mestecat între mese, pentru a ne împrospăta gura. Alții o folosesc atunci când sunt stresați sau pentru a evita fumatul. Totuși, nu de puține ori se întâmplă să o înghițim.
Deși știm încă de când suntem mici că nu e bine să înghițim guma de mestecat, nu trebuie să ne panicăm atunci când se întâmplă. Experții spun că aceasta nu se lipește de niciun perete al tractului digestiv.
În schimb, ea se va plimba pe tubul digestiv, apoi intră în intestinul gros și apoi va fi eliminată în mod natural. Medicii spun că va fi eliminată în câteva zile, la fel ca orice alt corp străin.
Părinții și bunicii ne-au spus destul de des că nu este bine să o înghițim, deoarece ea dăunează sănătății. Totuși, experții spun că nu există niciun astfel de risc.
Există momente în care înghițitul de gume de mestecat va produce dureri abdominale, dar asta doar dacă înghițiți mai multe gume în același timp. Ele se vor lipi între ele și vor crea o masă solidă considerabilă.
Chiar dacă nu prezintă niciun mare pericol, Autoritatea European pentru Securitate Alimentară recomandă ca adulții să nu dea gumă de mestecat copiiilor cu vârsta de sub 3 ani.
Așadar, lipitul gumei de mestecat de intestin este doar o legendă urbană. Dacă s-a întâmplat să o înghițiți, nu este cazul să vă panicați pentru că organismul o va elimina singur.