Ce se întâmplă dacă nu ai ITP valabil la mașină și te prinde Poliția? Situația e gravă

07 dec. 2022
Ce se întâmplă dacă nu ai ITP valabil la mașină și te prinde Poliția? Situația e gravă

Poliția rutieră anunță ce se întâmplă dacă nu mai ai ITP-ul valabil, având în vedere că Inspecția Tehnică Periodică este obligatorie pentru toți proprietarii de mașini.

Șoferii trebuie să fie atenți la Inspecția Tehnică Periodică (ITP) deoarece aceasta are termen de valabilitate, iar în momentul în care expiră, șoferul nu mai are voie să circule cu mașina respectivă pe drumurile publice.

Așadar, poliția rutieră spune că inspecția tehnică periodică este la trei ani pentru autovehiculele noi, l doi ani pentru mașinile care au o vechime de până la 12 ani și la fiecare 12 luni pentru mașinile care sunt mai vechi de 12 ani. De asemenea, prețul unei astfel de verificări variază între 80 și 150 de lei, asta în funcție de stația de verificare și de tipul mașinii. Mai mult decât atât, șoferii trebuie să știe că valabilitatea ITP este trecută pe spatele certificatului de înmatriculare.

Amenzi uriașe pentru cei care circulă cu o mașină fără ITP

Autoritățile anunță că șoferii care circulă cu o mașină care are ITP-ul expirat riscă o amendă uriașă care poate ajunge la suma de 5.800 de lei.

„Din 20.05.2018, dacă sunteţi surprinşi în trafic cu Inspecţia Tehnică Periodică ( ITP) expirată, poliţistul vă va reţine talonul şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare, vă va da amendă şi o dovadă fără drept de circulaţie, aşadar nu o să mai luaţi maşina de acolo decât pe platformă sau împinsă, apoi trebuie să mergeţi la RAR deci, mult mai complicat”, se arăta într-o postare mai veche a Ministerului Afacerilor Interne.

Dacă șoferul face un nou ITP, atunci suspendarea încetează automat, dar doar dacă mașina trece ITP-ul.

„Începând cu 20 mai, se va aplica suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru ITP expirată. Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului”, mai spune MAI.