Ce trebuie să faci neapărat în ajun de Bobotează. Este obligatoriu dacă vrei să îți meargă bine tot anul

de:
05 ian. 2021
Ce trebuie să faci neapărat în ajun de Bobotează. Este obligatoriu dacă vrei să îți meargă bine tot anul

Sărbătorile de iarnă nu au luat încă sfârșit. Dacă în ultimele săptămâni am sărbătorir nașterea Domnului și trecerea dintre ani, acum este rândul unora dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox: Boboteaza, care este sărbătorită pe 6 ianuarie și Sfântul Ion, sărbătorit pe 7 ianuarie.

Boboteaza este o zi de sărbătoare creștină care sărbătorește revelația lui Dumnezeu întrupat ca Iisus Hristos, iar la fel ca și în cazul altor mari sărbători creștine, și aceasta vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu strictețe pentru a avea un an îmbelșugat.

În România, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. În unele zone se colindă, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

De asemenea, tot la sărbătoarea de Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Aici, mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi. Tradiția spune că cel care ajunge primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul.

Ce trebuie să faci în ajun de Bobotează 

Cei mai mulți creștini își strâng bradoul în Ajunul Bobotezei, iar tradiția spune că cei care nu fac acest lucru până în ziua mare de sărbătoare, trebuie să lase bradul neatins până la Candelaria. Cei care nu respectă acest obicei nu vor avea prea mult noroc în noul an.

Bobotează, preot

Un alt lucru care se face în ajund e sărbătoare este respectarea ritualurilor. După slujbă, tinerele merg la părinte și-i cer acestuia un fir de busuioc sfinţit. Tradiția spune că acest fir, mai ales în Ajunul Bobotezei, are puteri magice care le va ajuta pe fete să-și afle destinul.

Totuși, există o condiție pentru ca aceste lucrui să se împlinească. Tinerele trebuie să postează, să se roage, iar în noaptea de Ajun să ascundă sub pernă firul de busuioc sfințit.

Ce nu trebiue să faci în Ajunul Bobotezei 

Există și o serie de lucruri care sunt interzise în Ajunul Bobotezei. Tradiția spune că atât în seara dinainte, cât și în ziua de Bobotează nu trebuie să existe ranciună sau ceartă în familie.

Dacă se întâmplă acest lucru, tradiția spune că așa va fi tot anul.

Un alt lucru care este interzis în Ajun de Bobotează este pedepsirea copiilor. Astfel de lucruri nu sunt deloc acceptate înainte și nici în ziua de mare sărbătoare.

O altă tradiție, tot legată de fetele nemăritate, în alte zone ale țării, mai spune că dacă un bărbat îi apare în vis fetei, aducându-i o cană cu apă, acela îi este sortit să-i fie bărbat.