Cea mai bună cafea din lume! O poți prepara, simplu, la tine acasă respectând câteva reguli de bază. Va avea un gust perfect

10 oct. 2020
Cea mai bună cafea din lume! O poți prepara, simplu, la tine acasă respectând câteva reguli de bază. Va avea un gust perfect
Cafea

O cafea super bună într-o dimineață mohorâtă de sâmbătă îți poate schimba complet dispoziția. Și dacă vrei să lenevești acasă toată ziua, ei bine, află că poți să-ți prepari băutura perfectă chiar la tine acasă, respectând câteva reguli de bază. Rezultatul va fi spectaculos.

De ce ai nevoie? Un ibric sau un filtru, un pliculeț de zahăr sau dacă vă place amară renunțați complet la îndulcitori și o cafea bună, preferabil măcinată chiar atunci, dacă aveți râșniță. Dacă nu, cel mai bine este să folosiți una proaspătă, pe care tocmai ați cumpărat-o.

Primul secret împărtășit de specialiștii în cafea este cel dezvăluit de Maria, barista.

„E foarte important ca atunci când o prepari să o prepari cu drag, pentru că cel care o s-o guste o să simtă lucrul acesta”, spune Maria, barista.

Cea mai bună cafea din lume

Dacă optați pentru o cafea la ibric este important să știți că la 100 de ml de apă se folosesc în medie 9-10 g de cafea. Minimul ar fi de 6.5-7g, iar maximul de 22g. Depinde cât de tare și de intensă o doriți.

Nu este bine să puneți în ibric mai mult de 200 ml de apă, așa că cel mai bine măsurați mai întâi cantitatea pentru ca în viitor să știți exact ce fel de cană trebuie să folosiți. Dizolvați apoi un pliculeț de zahăr (preferabil brun) sau unul două cubulețe sau o linguriță. Apoi adăugați cafeaua, în funcție de cât de intensă o doriți.

Puneți ibricul pe foc și fierbeți la foc mediu. Ar trebui cam în trei minute să fie gata. Când se formează un cerc în mijlocul ibricului mai deschis la culoare, iar caimacul de pe margine se ridică uşor, atunci luați-l de pe foc, lasăți-l 20 de secunde şi puneți cafeaua în ceşti.

O altă variantă ar fi să o dați în foc, adică să ajungă zaţul la buza ibricului, de 2-3 ori. Mulți folosesc această metodă.

Pentru cea mai bună cafea la filtru, Cătălin, antrenor Xpresscups a dat câteva indicii prețioase, într-un interviu pentru Aleph News.

„Am pus fix 30 de grame de cafea măcinată. Mi-am încălzit 500 de mil de apă aici. Acum pur şi simplu într-o mişcare circulară tunăm un pic apă ca să acoperim toată cafeaua de acolo şi ea începe să se facă. Ce îmi place la metoda asta este că nu poţi să arzi niciodată cafeaua. Cel mai recomandat este să foloseşti filtru de hârtie nu filtru de metal pentru că nu-i schimbă gustul”, recomandă Cătălin, antreprenor Xpresscups.