Aceasta este, de departe, cea mai simplă rețetă de cozonac de Paște. Poate nu o sa iasă fix ca cel de la bunica, însă, în această perioadă de izolare, lucrurile simple și făcute în casă sunt cele mai bune.
În rândurile de mai jos vă prezentăm o rețetă simplă de cozonac fără frământare. Aceasta poate fi șansa gospodinelor care recunosc că nu știu să frământe un cozonac să îi suprindă pe cei dragi cu un produs tradițional extrem de gustos și delicios. Vestea bună este că aluatul nu trebuie frământat, însă există o regulă importantă de care trebuie să țineți cont.
500 g făină
300 ml lapte călduț
100 g zahăr
100 g unt topit
7 g drojdie uscată
3 gălbenușuri
coaja de la o lămâie
o păstaie de vanilie
sare
200 g nucă măcinată
20 g cacao
80 g zahăr pudră
100 g rahat sau stafide
În timp ce rețetele tradiționale propun frământare și pași greu de urmat pentru nepricepuți, în această rețetă de cozonac se amestecă toate ingredientele pentru cozonac, până se omogonizează și apoi se lasă la dospit până își dublează volumul. Aici vine cel mai important lucru. Imediat ce a dospit aluatul, acesta trebuie pus la frigider pentru cel puțin 12 ore. Ulterior, se împletește în tăvi şi se lasă la copt până se rumenește. Pentru a verifica dacă s-a copt puteți introduce în el o scobitoare. Dacă aluatul nu se lipește de băț, este numai bun.