Pasca, alături de cozonac, este una dintre cele mai căutate delicii ale Sărbătorii de Paște. Fiind tradițională, aceasta nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor. Vă prezentăm mai jos o rețetă de pască modernă, ușor de pregătit și extrem de delicioasă. Conform tradiției, pasca se coace în Joia Mare.
Pentru români, pasca este un desert cu adevărat tradițional. Indiferent că o pregătim simplă, doar cu brânză și stafide, ori cu ciocolată sau fructe, aceasta nu trebuie să lipsească din meniu. Pentru cei aflați în lispă de timp sau chef de gătit vă prezentăm mai jos o rețetă extrem de simplă de pască.
Secretul unei rețete perfecte este brânza de vaci bine scursă, mai ales dacă folosim brânză proaspătă. Este de preferat să fie lăsată la scurs, în frigider, de pe o zi pe alta. Apoi, trebuie pasată în blender sau cu mixerul pentru a deveni cremoasă. Mai mult, poate fi amestecată cu smântână grasă pentru a fi mai fină.
Pentru o desăvârșire a gustului se poate adăuga coajă de lămâie, vanilie și esență de rom. Atunci când vine vorba de stafide, ele trebuie lăsate la înmuiat în apă cu esență de român, pentru a fi pufoase. Dacă ai uitat să scurgi brânza, trebuie să adaugi în compoziție și 2 linguri de griș care va absoarbe din lichid și va face pasca să se coacă uniform. Nu uitați că această prăjitură se coace la foc mic spre mediul, altfel riscăm să ardem aluatul înainte ca mijlocul umpluturii să fie gata.
Brânza se amestecă cu laptele și cu zahărul. Ulterior, se adaugă untul moale, ouăle, grișul și praful de copt. Toate ingredientele se omogenizează bine. La final, se adaugă stafidele. Torni aluatul într-o tavă cu pereții detașabili și unsă cu unt. Coci prăjitura 40 de minute la 180 °C sau în funcție de puterea cuptorului până este gata. Se ornează după preferințe.