Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează

02 iun. 2021
Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează
Foto: Clay Banks on Unsplash

Update: Un studiu publicat recent arată că foarte mulți români beau zilnic ceai. Astfel 40% dintre cetățeni aleg să bea o cană cu ceai. Cele mai căutate sortimente de ceai sunt cele medicinale. Medicii atrag, însă atenția că acestea pot provoca boli grave, dacă nu sunt consumate sunt îndrumarea medicului, cu multă atenție.

Ceaiurile pot face mai mult rău decât bine, dacă sunt consumate fără să fie respectate regulile impuse de specialiști. Cele de fructe par a fi cele mai inofensive, însă dacă nu cumva sunt ambalate defectuos, iar pliculețul în care sunt adunate florile nu reprezintă un plastic, care odată ajuns în cana fierbinte eliberează substanțe toxice.

Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a explicat la Antena 3 cât de periculoase pot deveni ceaiurile, dacă acestea sunt consumate în exces sau ca tratament naturist în rezolvarea unor afecțiuni. Mulți români apelează la ceaiuri laxative pentru a trata constopația. Puțini știu, însă că acestea sunt cancerigene.

Ceaiul care poate declanșa cancer de colon

”Exesul de ceaiuri laxative sau de tablete laxative produc ceea ce se numește melanosis coli, adică o pătare a colonului care se vede de multe ori la colonoscopie la persoanele care suferă de constipație cronică pe care o tratează cu acest tip ce ceaiuri în exces și poate fi un precursor al cancerului. Constipația nu se tratează cu lichide ci cu fibre, cu mișcare și doar în felul acesta putem scăpa de această problemă”, a explicat medicul Laura Ene a mai adăugat medicul, la Antena 3.

Și ceaiul de sunătoare poate deveni toxic. De exemplu, specialiștii avertizează că în crizele biliare, acesta este recomandat să se bea, dar diluat. Mulți lasă pliculețele sau florile de sunătoare preț de minute bune în apă, ori odată ce acesta este consumat pe un fond de colecist afectate, poate crea un disconfort și mai mare.

Atenție la ceaiul de sunătoare

În tratamentele de chimioterapie, nu sunt recomandate orice ceaiuri. Este important să se consulte medicul oncolog și în funcție de tratamentul administrat, acesta să indice ce fel de ceaiuri poate consuma pacientul.

”Ceaiul de sunătoare poate să facă mai mult rău decât bine. Există ceaiul de lemn dulce care în exces poate să producă tulburări hidroelectrolitice în corp, elimină potasiul. Ceaiurile diuretice în exces şi laxativele în exces pot să ne deshidrateze şi să ne facă mai mult rău decât bine în încercarea de a elimina kilogramele în plus.

Ceaiul diuretic înseamnă că stimulează eliminarea urinară de apă, iar ceaiurile laxative înseamnă că stimulează eliberarea colonului. Sunt foarte potrivite să le consumăm, doar cu măsură”, a avertizat medicul Laura Ene.