Consideraţi tradiţionali, micii sunt printre cele mai preferate produse de grătar din România, mai ales în perioada 1 Mai. Cu toate că nu putem merge la grătare în natură şi restaurantele sunt închise, aceştia pot fi realizaţi şi în casă dacă urmăriţi o reţetă simplă.
Reţetă simplă de mici
Micii invită la relaxare și la voie bună, fiind deseori asociați cu sărbătorile și târgurile. De-a lungul timpului, mititeii, fiind atât de apreciați pentru gustul lor unic, au reușit să își păstreze rețeta autentică, în ciuda influențelor gastronomice venite din toate părțile.
Acest preparat are la bază carne de vită şi în trecut se consumau ori că gustare între mese, alături de o halbă de bere, ori că aperitiv sau că fel principal. Unii spun că micii ar fi fost inventaţi în Bucureşti, într-un restaurant, în timp ce un bucătar a rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi şi a prăjit direct carnea pe grătar.
Secrete pentru mici reuşiţi
Chiar dacă prepararea micilor nu necesită cunoștințe gastronomice extraordinare, câteva reguli clare te ajută să gătești carnea astfel încât să-și păstreze sucul și savoarea condimentelor.
- Cu trei ore înainte de gătire, scoate din frigider pastă de mici. Astfel, carnea va ajunge la temperatura camerei și se va modela mai ușor.
- Înainte să-i așezi pe grătar, micii trebuie unși cu ulei pe toate părțile și lăsaţi să stea o oră.
- Acasă, micii se prăjesc pe grătarul electric sau în tigaia bine încinsă.
- Întoarce fiecare mititel de trei ori până este prăjit.
- Atenție! Nu se lasă să se pătrundă complet, că să nu se usuce sucul care conține toată savoarea condimentelor.
- Dacă îi prăjești la foc mic, micii se usucă și devin seci în interior.
- Pentru mici pufoși, concentrația de carne grasă este ingredientul-cheie.
- Pastă de mici trebuie să treacă de două ori prin mașînă de tocat și să stea o zi și o noapte la frigider pentru a obține mici cu o consistentă perfectă.
- Servește micii alături de chifle proaspete, cartofi prăjiți, salată verde sau murături și, neapărat, muștar picant.
Metode de preparare
Posibilitățile pe care le ai atunci când vrei să prepari mici și de ce trebuie să țîi cont:
- Mititeii se rumenesc foarte bine la grătarul cu lemne sau cărbuni.
- Când pregătești micii acasă, te sfătuim să pornești hotă, pentru a elimina rapid mirosul și a păstra un aer curat în bucătărie.
- Dacă ai o plită, poți să gătești foarte simplu micii, la tigaie.
- Când îi consumi acasă, îți recomandăm să îi gătești la un grill electric. Important este că acesta să fie bine uns cu ulei, iar plită să fie încinsă.
- Micii se gătesc întotdeauna la foc mare și se întorc cu atenție de pe o parte pe altă, pentru a nu există riscul să se ardă carnea.