Ceaiul este o băutură sănătoasă care poate fi preparată dintr-o sumedenie de plante cu efecte benefice dovedite.
Oricât de multe opțiuni ar fi, există o plantă care este folosită extrem de des în prepararea ceaiului și asta datorită efectelor sale extrem de benefice pentru sănătate.
Astfel, potrivit cercetătorilor, menta este cea mai folosită plantă în prepararea ceaiului.
„Deoarece menta nu contine cafeina, ceaiul de menta poate fi consumat in orice moment al zilei. El poate fi gasit simplu (realizat doar din frunze de menta) sau in combinatie cu alte ierburi sau fructe. 2 grame de frunze de menta sunt suficiente pentru a prepara o ceasca aromata de ceai.
Cel mai simplu mod de a prepara un ceai este cu ajutorul unui infuzor metalic sau direct cu plicuri ce contin frunze mruntite. Ceaiul poate fi lasat la infuzat intre 3 si 10 minute; cu cat infuzia dureaza mai mult, cu atat bautura va fi mai aromata si mai tare. Pentru a obtine toate beneficiile acestei bauturi savuroase, cantitatea de consum recomandata pentru un adult este de doua sau trei cani de ceai de menta pe zi,” notează secom.ro.
Contribuie la digestie
„Poate cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului de menta este acela de a fi un „ceai de stomac”, capabil de a ameliora numeroase probleme digestive. Specialistii de la Milton S. Hershey Medical Center evidentiaza ca ceaiul de menta poate avea efecte benefice in indigestie, diaree, greata, balonare si simptomele sindromului de intestin iritabil.
Mentolul – principalul ingredient activ al mentei – are un efect antispasmodic ce relaxeaza muschii stomacali si imbunatateste fluxul biliar.
Ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si gripa
Aceiasi specilisti releva faptul ca, in cadrul anumitor teste, menta a reusit sa inhib activitatea anumitor tipuri de microorgansime, precum bacterii, virusuri sau fungi. De aceea, ceaiul de menta ar putea avea proprietati antibacteriene si antivirale.
O alta calitate a mentolului este cea de decongestionant, ceea ce duce la fragmentarea mucusului secretat in timpul racelii. Astfel, ceaiul de menta poate ameliora simptome precum nasul infundat si tusea, facilitand in acelasi timp expectoratiile si calmand durerile in gat.
Ajuta la mentinerea igienei orale
Proprietatile sale antibacteriene ajuta la mentinerea unei igiene orale adecvate si poate elimina mirosul neplacut al respiratiei..
Are efect usor analgezic
Un studiu4 realizat de experti din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite arata ca ceaiul de menta, pe langa proprietatile deja mentionate, are si un efect analgezic. Un alt studiu5 realizat de cercetatorii de la Universitatea din Newcastle compara actiunea analgezica a ceaiului de menta cu cea a unui compus cu structura asemenatoare aspirinei, insa fara efectele iritante de la nivelul stomacului.
Are efecte benefice asupra parului si pielii
Datorita proprietatii sale de a imbunatati circulatia sangelui, ceaiul de menta poate stimula cresterea parului, arata un studiu publicat pe un site specializat6.
Antioxidantii din frunzele de menta au efecte benefice si pentru sanatatea pielii, regland nivelul de sebum si ajutand la accelerarea procesului de regenerare a tesuturilor. Ceaiul de menta poate avea efect benefic si la nivel hormonal, ceea ce poate ajuta la prevenirea si ameliorarea eruptiilor cutante si a acneei.
Un grup de cercetatori turci a publicat un studiu7 care releva ca ceaiul de menta poate ameliora simptomele hirsutismului, care presupune cresterea excesiva a parului la femei, in zone precum fata, stomacul sau sanii.
Poate reduce pofta de mancare
Un experiment efectuat la o universitatea americana8 arata ca mirosul de menta ajuta la reducerea apetitului. Astfel, ceaiul de menta poate fi util persoanelor care vor sa piarda in greutate sau sa se mentina in forma, ajutand la controlarea poftelor culinare.
Poate contribui la combaterea herpesului
Proprietatile antivirale ale mentei au fost testate in cadrul acestui studiu9 publicat in jurnalul Phytomedicine. Uleiul esential de menta a fost folosit impotriva virusului herpes simplex, inhiband activitatea acestuia.
Poate stimula activitatea cerebrala
Un studiu10 prezentat in cadrul British Psychological Society a gasit o legatura intre consumul de ceai de menta si imbunatatirea activitatilor cognitive, a memoriei si a dispozitiei. Se pare ca mentolul si mirosul asociat acestei substante stimuleaza hipocampul. Exista un mit conform caruia ceaiul de menta te poate face mai destept, insa acesta doar sporeste atentia, concentrarea si vigilenta,” notează secom.ro.