Cel mai bun cozonac de Paște. Rețeta tradițională a lui Chef Cătălin Scărlătescu

de:
28 apr. 2021
Cel mai bun cozonac de Paște. Rețeta tradițională a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Dacă sunteți în lipsă de idei și vreți să-i impresionați pe cei dragi cu un cozonac deosebit de Paște, trebuie neapărat să încercați rețeta tradițională a lui Chef Cătălin Scărlătescu, cu nucă, rahat, lapte și ouă.

Bucătarul mărturisește că rețeta a învățat-o din generație în generați, deci nu e de mirare de ce gustul acestui cozonac este unul mai diferit față de ce ați încercat până acum.

Rețeta pentru cozonac a lui Chef Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu susține că secretul stă în proveniența ingredientelor. Cu alte cuvinte, dacă materia primă este de calitate, rezultatul va fi și el unul pe măsura așteptărilor.

”Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat acesta pentru csid.ro.

Pentru a prepara acest cozonac vei avea nevoie de ingrediente de bază simple. Mare atenție la cantitate. Pentru a obține rezultatul dorit, este nevoie să folosim câte puțin din firecare.

Ingrediente pentru cozonacul de Paște

1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nucă
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie

Cum se prepară cozonacul

Modul de preprare al acestei rețete este așa cum îl știm cu toții. Drojdia se amestecă cu 100 de ml de lapte, zahăr și trei lungir de făină. Compoziția se lasă la dospit până când își dublează volumul.

Între timp, laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă. Gălbenușurile vor fi bătute cu un praf de sare, iar apoi, într-un vas, se toarnă făină, adăugând pe rând și amestecând în același timp, laptele, gălbenușurile, împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie.

Întreaga compoziție se frământă bine până când se obține un aluat consistent și elastic. Totul se lasă la dospit timp de o oră, după care se ia câte o bucată de aluat și se întinde bine, adăugând peste crema de nuci cu ciocolată și rahat.

Această bucată va fi rulată, apoi secționată în două pe lungimea sa. Cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Odată ce aluatul este pregătit, ne rămâne să încălzim cuptorul la 160 de grade. Compoziția se pune în tavă pentru circa 45 de minute, iar rezultatul merită tot efortul depus.