Cele mai mari pensii speciale din România. Cine sunt cei mai bine plătiți pensionari din sistem

20 sept. 2021
Cele mai mari pensii speciale din România. Cine sunt cei mai bine plătiți pensionari din sistem

Pensiile speciale se vor eliminate, sau cel puțin așa s-a zvonit până acum, căci datele Casei Naționale de Pensii Publice arată că în 2021, numărul beneficiarilor de pensii speciale a crescut.

Indiferent de declarațiile publice referitoare la eliminarea pensiilor speciale, ele tot sunt încasate, ba chiar de mai multe persoane de la an, indiferent de restricții sau de situația economică a țării.

Cu alte cuvinte, puse la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice arată că în 2021, alți 178 de pensionari încasează în plus pensii speciale spre deosebire de anul trecut.

Dacă vă întrebați care este cea mai mare pensie specială și ce funcție a deținut cel care o încasează acum, ei bine, este vorba despre judecători, căci ei conduc acest clasament.

Motivul? Judecătorii, dar și procurorii sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, iar dintre cele 9.718 persoane care beneficiază de pensii de serviciu, 4.417 sunt judecători și procurori.

Pensionarii cu pensii speciale ”medii”

Astfel, procurorii și judecătorii beneficiază de cea mai mare pensie de serviciu în România, iar aici vorbim de suma lunară de 20.022 de lei, din care 18.732 lei reprezintă cota suportată din bugetul de stat, în timp ce suma de 3.679 de lei este din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Judecătorii și procurorii sunt urmați de foștii angajați din aviație, care încasează o pensie medie, conform datelor CNPP. Vorbim despre suma care poate ajunge până la 11.328 de lei lunar, din care suma de 7.511 lei este suportată din bugetul de stat, potrivit Legii 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Cei de la Curtea de Conturi nu au de ce să se plângă nici ei, căci lejer ajung să încaseze lunar sume care ajung chiar și până la 2.000 de euro. Datele publicate de Casa Națională de Pensii arată că la momentul actual, 578 de foști angajați de la Curtea de Conturi beneficiază de pensii de serviciu, iar suma medie este de 8.339 de lei, din care 3.740 de lei reprezintă cota suportată din bugetul de stat.