Cele mai periculoase alimente. Cei care suferă de această boală trebuie să le evite neapărat

de:
19 ian. 2021
Cele mai periculoase alimente. Cei care suferă de această boală trebuie să le evite neapărat

În perioada iernii, statul în casa și vremea de afară ne face să mâncăm mai mult decât în perioada verii. Mare atenție însă la aceste alimente. Cei care au probleme cu stomacul trebuie să le evite neapărat. 

Persoanele care au probleme cu pancreascul, colecistul sau au fost diagnosticați cu pancreatită acută, trebuie să evite neapărat aceste alimente. Deși sunt delicioase și de sezon, ele pot agrava probleme de sănătate.

Cele mai periculoase alimente pentru pancreas

Luminița Florea, medic specialist diabet a vorbit despre alimentele periculoase pentru stomac. Potrivit medicului, mâncărurile specifice sezonului rece sunt cele care ne pot face cel mai mult rău.

Printre acestea se numără sarmalele, salata boeuf și chiar și friptura de porc. Totuși, specialista vine în ajutorul persoanelor care nu se pot abține de la o astfel de masă și ne spune cum putem face să ne bucurăm totuși de aceste alimente.

Secretul stă în grăsimea cărnii și compoziția maioneze. De asemenea, și modul de preparare este esențial. Cu cât un preparat conține mai mult ulei, cu atât este mai periculos.

Sărbătorile vin cu obiceiuri multe și frumoase, obiceiuri care se regăsesc din plin și în belșugul gastronomic al meselor de sărbătoare, pe care nu trebuie să le transformăm însă într-o amenințare la sănătatea noastră. De aceea, fără să renunțăm la tradiții, putem adapta aceste rețete, să le facem mai dietetice și mai prietenoase.

Cum ne putem ”salva” masa preferată

“Cele mai periculoase alimente pentru stomacul, pancreasul sau colecistul nostru sunt:

salata boeuf,
sarmalele,
friptura de porc,
cârnații din carne de porc
ouăle umplute.

Putem alege ingrediente mai dietetice (o maioneză mai ușoară, o carne mai slabă), metode de preparare mai potrivite (gătitul la cuptor sau grătar, în loc de prăjit) și să le consumăm cât mai simplu, cu salată din belșug și fără pâine, cartofi sau orez”, explică dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, potrivit doctorulzilei.ro.

Cum îți protejezi pancreasul

Ai aflat care sunt alimentele periculoase pentru pancreasul tău, iar acum este momentul să afli cum poți avea grijă de el și cum îl poți proteja din timp.

Și aici există o listă de alimentele pe care ar trebui să le adaugi în meniul tău zilnic. Iaurtul cu probiotice e primul pe listă. El poate reduce inflamațiile din corp, dar și pe cele de la nivelul pancreasului.

Spanacul este și el un aliment important, dat fiind faptul că este bogat în fier și vitamina B, care sunt esențiale pentru o mai bună funcționare a pancreasului.

Conţine o concentraţie ridicată de fier şi de vitamine din grupul B, importante pentru buna funcţionare a pancreasului.