China socheaza intreaga lume! Ce le face tinerilor care decid sa se retraga din armata tarii

17 dec. 2019
China socheaza intreaga lume! Ce le face tinerilor care decid sa se retraga din armata tarii

Este de neimaginat ce se întâmplă la final de 2019 într-una dintre țările cele mai puternice ale planetei. Un tânăr student este umilit în public pentru că nu-și poate satisface stagiul militar. Dar asta nu e tot. Comuniștii i-au interzis mai multe lucruri.

Se întâmplă în Republica Populară Chineză. Deși armata acestei țări este una uriașă, aproximativ două milioane de oameni, regulile sunt extrem de dure.

Ce i s-a interzis tânărului student

Tânărul student are parte de o viață de coșmar după ce s-a dovedit că nu poate să îndeplinească stagiul militar. Acesta are parte de mai multe sancțiuni. Tânărul Zhang Moukang nu are voie să călătorească în afara țării timp de doi ani, nu are voie să călătorească în China cu avionul, trenul sau autobuzul, nu are voie să cumpere proprietăți imobiliare, nu poate solicita un împrumut bancar sau o asigurare, nu are voie să pornească o afacere sau să studieze.

A primit o amendă uriașă

Tânărul va fi obligat să plătească o amendă de 4.000 de dolari, plus suma de 3.750 de dolari armatei chineze pentru perioada petrecută în armată, pentru examinare politică, examinare medicală, transport și cheltuieli de trai, precum și cele de cazare și hainele. De asemenea, acesta va fi umilit în public: acțiunile și sancțiunile sale vor fi făcute publice prin televiziune, presa scrisă și rețelele de socializare.

Toate astea pentru că s-a înrolat în septembrie, dar a anunțat că vrea să plece în octombrie, iar în noiembrie a fost dat afară din armată, după ce și-a dat seama că armata chineză nu este viața pe care și-o dorește. „Zhang Moukang nu s-a putut adapta la viața militară pentru că se temea de greutăți și oboseală”, potrivit site-ului Armatei Chineze.

Potrivit CNN, zeci de foști soldați au fost numiți și umiliți public în ultimii ani, iar pedepsele sunt prevăzute în legea chineză.

Beijingul folosește cazul lui Zhang pentru a-l da ca exemplu, potrivit Adam Ni, cercetător la Departamentul de Studii ale Securității și Criminologie de la Universitatea Macquarie Australia și co-editor al China Neican. Ni a adăugat că acesta a fost un exemplu al tensiunilor cu care se confruntă Armata. Pe de altă parte are nevoie să proiecteze o imagine bună, iar pe de alta are nevoie să descurajeze comportamentul negativ și insubordonarea. Serviciul militar în China este tehnic obligatoriu, dar cum numărul voluntarilor este atât de mare, rar s-a aplicat obligativitatea în ultimii ani, spun experții.