Chinezii schimbă cursul istoriei! Ce au descoperit aceștia pe lună

09 sept. 2019
Chinezii schimbă cursul istoriei! Ce au descoperit aceștia pe lună

Descoperire uluitoare pe lună. Chinezii sunt deciși să schimbe cursul istoriei. Misiunea selenară a acestora a anunțat ceva șocant. S-a descoperit o substanţă neobişnuită pe partea întunecată a Lunii. Toate resursele ştiinţifice sunt acum dedicate identificării acestei substanţe misterioase.

Reușită fabuloasă a misiunii chineze Chang’e-4. Acesta a descoperit o substanţă de culoare neobişnuită, asemănătoare unui gel, în cadrul programului de explorare pe care îl desfăşoară pe faţa întunecată a Lunii. Roverul misiunii, Yutu-2, a făcut această descoperire care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă în timpul celei de-a opta zile selenare. Caracterul surprinzător al descoperirii şi faptul că încă nu se ştie despre ce substanţă este vorba, i-a făcut pe responsabilii misiunii să decaleze programul roverului autonom Yutu-2 şi să-şi concentreze toate resursele ştiinţifice pentru a identifica acea substanţă.

Cea de-a opta zi selenară a misiunii Chang’e-4 a început pe 25 iulie. Roverul Yutu-2 a început să se deplaseze printr-o regiune în care se află numeroase mici cratere de impact. Pe 28 iulie, Centrul chinez de control al misiunii se pregătea să încheie activitatea cu roverul Yutu-2, care este lăsat în stare de hibernare în perioada amiezilor pe Lună, când instrumentele sale sensibile sunt expuse direct temperaturilor foarte mari şi radiaţiilor solare.

Cum s-a făcut descoperirea

Totul s-a întâmplat după ce un membru al echipei de control al misiunii analiza imaginile primite de la camera principală a roverului. Acesta a observat un mic crater care conţine un material cu o culoare şi o textură cu totul deosebite faţă de regolitul şi rocile din jur.

După ce echipa a hotărât că descoperirea este suficient de importantă pentru a schimba planurile imediate ale misiunii roverului, Yutu-2 s-a apropiat de crater pentru a studia descoperirea cu arsenalul său de instrumente ştiinţifice, anunță capital.ro.

Oamenii de știință chinezi nu vor să ofere prea multe amănunte despre această descoperire până când nu vor fi siguri de toate datele. Totuși, se pare că această materie ar putea fi sticlă topită, rezultată în urma impactului cu un meteorit.