Cine poate ieși mai repede la pensie! Schimbări de ultimă oră în lege: Vezi ce trebuie să faci

08 sept. 2019
Cine poate ieși mai repede la pensie! Schimbări de ultimă oră în lege: Vezi ce trebuie să faci

Mare atenție! Anunț extrem de important pentru milioane de români. Se poate ieși mai repede la pensie. Sunt schimbări de ultimă oră în lege. Vezi ce trebuie să faci pentru a beneficia de aceste facilități.

Este o lege dedicate femeilor care pot ieși mai devreme la pensie. Vârsta impusă de lege este 63 de ani, dar femeile pot ieși la pensie mai devreme cu cinci ani.

Ce condiții trebuie să îndeplinească

Pentru a beneficia de aceste prevederi, femeile trebuie să îndeplinească o condiție strică. Sunt obligate să aibă un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet.

Este foarte important de știut și că reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege”, scrie în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii..

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani. Atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani și a stagiului complet de 35 de ani se realizează treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. În cazul femeilor, la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030, anunță dcbusiness.ro.

Vârsta-standard de pensionare pentru femei a atins 61 de ani în acest an, cu un stagiu complet de 31 de ani. Mai mult, trebuie să știți că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită. „Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vârstă”, scrie, mai exact, în lege.

La îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă „și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate”, scrie în documentul citat.