Comoara pe care stă România! BNR a dezvăluit totul. Este record

03 sept. 2019
Comoara pe care stă România! BNR a dezvăluit totul. Este record

România stă pe o comoară! Banca Națională a României a anunțat un record absolut. Este vorba despre rezervele valutare și rezervele de aur ale României.

Potrivit unui comunicat al BNR, rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au urcat cu 0,41%, la 35,619 miliarde de euro la finalul lunii august, de la 35,473 miliarde de euro la 31 iulie 2019.

În cursul lunii au avut loc intrări de 615 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele. De asemenea, au avut loc ieşiri de 469 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,606 miliarde de euro. Această cantitate este neschimbată de circa 20 de ani, însă valoarea a urcat acum datorită cotaţiilor internaţionale ale aurului, dar şi a întăririi dolarului în raport cu euo.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 august 2019 au fost de 40,225 miliarde de euro, faţă de 39,753 miliarde de euro la 31 iulie 2019. Este un record absolut, deși doar din perspectiva rezervei de valută încă nu suntem la cel mai ridicat nivel din istorie.

Plăţile scadente în luna septembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 176 milioane euro.