O dispută între Rusia și țările Uniunii Europene datorată cauzelor celui de-al Doilea Război Mondial s-a intensificat, un oficial important al rușilor punândul la zid pe ambasadorul SUA din Polonia. Vyacheslav Volodin, purtătorul de cuvânt al parlamentului rus, a afirmat că o postare pe Twitter a ambasadoarei Georgette Mosbacher a fost insultătoare la adresa rușilor și americanilor.
În ziua de luni aceasta a postat pe Twitter: „Stimate președinte Putin, Hitler și Stalin au complotat pentru a porni cel de-al Doilea Război Mondial”.
Președintele Putin susține că Polonia și aliații săi denaturează istoria.
În timpul unei conferințe de presă maraton, pe 19 decembrie, președintele rus a afirmat că împărțirea vinei pornirii războiului între Stalin și Hitler este „total inacceptabilă și incorectă”.
Putin a susținut că a a solicitat documentele din arhiva sovietică pentru a scrie un articol legat de acest subiect – Invadarea Poloniei de către Germania nazistă pe 1 septembrie 1939 – și după părerea acestuia, va aduce adevărul la lumină.
Acesta a argumentat că puterile vestice și Polonia au înlesnit agresiunile teritoriale ale lui Hitler, lăsându-l să captureze Cehoslovacia în 1938.
Invazia nazistă împotriva Poloniei a survenit la numai o săptămâna după semnarea tratatului Ribentropp-Molotov pe 23 august 1939, un tratat ce avea în vedere încetarea agresiunilor teritoriale, semnat de ministrul Afacerilor Externe german Joachim von Ribbentrop și de ministrul Afacerilor Externe rus Vyacheslav Molotov. Această invazie a șocat continentul.
O clauză secretă din contract a împărțit Europa estică în sfere de influență naziste și sovietice, permițându-le celor doi dictatori – unul fascist și celălalt comunist – să ocupe și să scindeze Polonia.
Postarea doamnei Mosbacher a amintit faptul că Polonia a fost victima celor doi dictatori.
Însă Volodin, ce este un apropiat al președintelui Putin, a afirmat că departamentul de stat american ar fi trebuit să se asigure că un ambasador precum doamna Mosbacher are destule cunoștiinte despre istoria statului înainte de a i se oferi funcția.
Putin a readus la lumină simbolurile sovietice din timpul războiului, iar portrete aparținând lui Stalin apar des prin Rusia în acest moment.
În 2020, va avea loc a 75-a aniversare a victoriei Aliaților împotriva Germaniei naziste.
Mai mult de 20 de milioane de cetățeni sovietici au murit în urma „Marelui Război Patriotic”, după ce naziștii au invadat URSS în 1941. Tatăl lui Vladimir Putin a lucrat pentru serviciul secret de poliție al lui Stalin, denumit NKVD, și a fost rănit grav în război în 1942.
Președintele Putin a adus în discuție faptul că Stalin a încercat să creeze o alianță anti-Hitler cu Marea Britanie, Franța și Polonia, însă tratatul de la München din 1938 – ce a reprezentat practic condamnarea Cehoslovaciei – a pus capăt acestui plan. Astfel, Stalin s-a văzut nevoit să ajungă la un acord cu Hitler, simțindu-se trădat de forțele vestice, conform lui Putin.
Însă, istoricii vestici susțin vehement faptul că pactul dintre naziști și sovietici a însemnat pentru Hitler faptul că acesta nu ar fi fost nevoit să se confrunte cu forțele ruse în urma unei posibile invadări a Poloniei, dându-i siguranța de care avea nevoie.
În plus, Stalin a pus la dispoziție resurse pentru mașinăria de război nazistă, ce a alimentat literalmente agresiunea lui Hitler împotriva Europei vestice.
Cum s-a intensificat această dispută?
Luni, 30 decembrie: Pe lângă postarea ambasadoarei americane, ambasadorul Germaniei din Polonia – Rolf Nikel – ia de asemenea parte la dispută, postând pe Twitter: „Tratatul Ribbentropp-Molotov a fost folosit pentru a pregăti invazia criminală a Germaniei împotriva Poloniei. URSS și Germania au participat împreună la această scindare a Poloniei.”
29 decembrie: Prim ministrul polonez Mateusz Morawiecki a transmis un comunicat în care îl acuză pe președintele Puțîn de folosirea problemei celui de al Doilea Război Mondial pentru a acoperi recentele eșecuri rusești, precum sancțiunea impusă împotriva dopajului din sport împotriva Rusiei. Morawiecki afirma: „Președintele Putin a mințit cu privire la Polonia în repetate rânduri”.
27 decembrie: Ministrul Afacerilor Externe din Polonia îl invocă pe ambasadorul rus la o confruntare, amintind că războiul a început din cauza tratatului dintre sovietici și naziști, și că în Polonia au decedat aproximativ 6 milioane de cetățeni pe timpul războiului . Putin a acuzat înainte Polonia și țările vestice pentru toleranța față de planul lui Hitler, și l-a catalogat pe ambasadorul Poloniei din Berlin din anii 1930 drept un „porc antisemit”.
19 septembrie: o hotărâre a Parlamentului European – cu importanță politică, însă nu o lege – îndeamnă statele Uniunii Europene să „evalueze crimele și actele de agresiune ale regimurilor totalitare comuniste și naziste”. Aceasta descrie războiul drept „un rezultat imediat” al binecunoscutului tratat dintre sovietici și naziști din 1939.