Contează sau nu aspectul fizic pentru un salariu mai mare și funcții? Studiile vin cu răspunsuri surprinzătoare

20 oct. 2019
Contează sau nu aspectul fizic pentru un salariu mai mare și funcții? Studiile vin cu răspunsuri surprinzătoare

Contează aspectul fizic când vine vorba de angajare sau salarizare? Este o întrebarea care a stârnit multe controverse și care a făcut și obiectul mai multor studii. Pe scurt, răspunsul ar fi: da, contează. Un fizic plăcut îți poate aduce un salariu mai mare și un post mai bun, atunci când nu ești și foarte inteligent. Însă atunci când ești supra-calificat și mai arăți și bine problemele pot începe să apară.

Instituția din Franța ”Apărătorul Drepturilor” (Le Défenseur des droits) a publicat în urmă cu mai mult timp un barometru care arată că aspectul fizic constituie unul din principalele criterii de discriminare la angajare, fie că este în sens pozitiv, fie că este în sens negativ.

Tot în Franța s-au efectuat și studii care să analizeze legătura dintre kilogramele în plus și salariu. Cercetarea întreprinsă de ObEpi-Roche arăta astfel că aproape 23% dintre obezi câștigă între 900 și 1.200 de euro pe lună, procentul scăzând la sub 9% în cazul salariilor cuprinse între 3.800 și 5.300 de euro. „Cele care sunt judecate mai mult în funcție de aspectul fizic sunt femeile”, subliniază studiul.

Celebrul profesor american Daniel Hammermesh a publicat în anul 2001 lucrare „Beauty Pays”. Prin intermediul acestea el a demonstrau că oamenii frumoși, sau cel puțin cei care cred acest lucru despre ei și care au această atitudine, au în medie venituri mai mari decât ceilalți.

Bărbații, mai avantajați de fizic decât femeile

Concluzia sa a fost că bărbații cu aspect fizic plăcut câștigă cu 17% mai mult decât cei obișnuiți, diferența fiind de 13% în cazul femeilor. „Există în schimb și fenomenul invers, ca evoluția profesională a unui bărbat frumos să fie barată de superiori invidioși sau o femeie cu fizic strălucit să fie victima „stereotipului blondei”?, se întreabă sociologii, care au primit și un răspuns din partea lui Jean-Francois Amadieu, director al Observatorului pentru Discriminări din Franța

„Acest fenomen există și a fost deja studiat. Nu este valabil pentru bărbați, însă femeile sunt adesea apreciate prin prisma aspectului fizic, unele dintre ele, la angajare sau în viața profesională, confruntându-se efectiv cu prejudecata +frumoasă și proastă+”, spune sociologul.