Cresc facturile pentru clienții ENEL, după ce compania a fost cumpărată de greci? Vestea pe care nimeni nu vrea să audă

29 mart. 2023
Cresc facturile pentru clienții ENEL, după ce compania a fost cumpărată de greci? Vestea pe care nimeni nu vrea să audă
banatulazi.ro

Clienții ENEL se tem să nu le crească facturile, în urma plecării companiei din România. Activele de la noi urmează să fie preluate de o companie din Grecia.

Plecarea companiei din România a provocat panică printre clienți. Unii dintre ei se tem ca facturile să nu fie mai scumpe odată cu venirea companiei elene.

Niculae Havrileț, fost președinte ANRE, îi liniștește pe clienții ENEL și spune că nu vor exista schimbări care să-i afecteze pe oameni.

„Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine”, a spus Niculae Havrileț.

ENEL a înregistrat scăderi din cauza inflației

Fostul șef ANRE a mai spus, în cadrul unei emisiuni TV, că ENEL a înregistrat scăderi din cauza inflației.

”E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.

Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a mai spus Niculae Havrileț.

Drept urmare, clienții ENEL nu vor fi afectați, chiar dacă firma a ales să plece din România.