Cum aranjezi corect masa de Paște. Ce preparate nu trebuie să lipsească din meniul festiv

de:
01 mai 2021
Cum aranjezi corect masa de Paște. Ce preparate nu trebuie să lipsească din meniul festiv

Ne mai despart doar câteva ore de marea sărbătoare de Paști, însă înainte de a ne apuca să bucătărim este bine să știm cum trebuie să aranjăm masa sfântă și ce alimente nu trebuie să lipsească din meniu.

După Postul Paștelui, adică curățarea totală a trupului și a sufletului, creștenii pot gusta din nou bucate alese, iar fiecare preparat în parte are povestea lui.

Ce preparate nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Carnea de miel trebuie să fie prezentă neapărat la masa festivă, fiind o tradiție încă din timpul dacilor. Mielul reprezintă ideea de sacrificiu și de ofrandă supremă care a fost oferit divinității pentru mântuire și iertarea păcatelor.

Ouăle roșii, evident, nu trebuie nici ele să lipsească. Ele au o semnificație religioasă, potrivit căreia, atunci când Iisus a fost crucificat, Fecioara Maria a mers la El cu un coș plin cu ouă, iar sângele din rănile Mântuitorului a curs pe acestea, înroșindu-le. 

Cozonacul și Pasca sunt alte două preparate care trebuie să fie prezente pe masa de paște. Ele reprezintă Învierea și Renașterea lui Iisus Heistos și ne amintesc de sacrificiul și puterea lui Dumnezeu, care a mers 40 de ani prin pustiu, fără resurse.

În același timp, aluatul dulce din care se fac aceste preparate amintesc de grija lui Iisus Hristos pentru oameni.

Băutura care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Vinul roșu trebuie să fie și el prezent pe masă, el simbolizând sângele lui Iisus Hristos și fiind legat de momentul răstignirii Mântuitorului pe cruce. Mai mult de atât, la Cina cea de Taină, vinul de pe masă a fost roșu, dulce și amestecat cu apă, iar pentru masa de Paște ar fi ideal să alegem un vin cât mai natural. 

În ceea ce privește decorarea mesei, cele mai multe persoane optează pentru șervețele și fețe de masă specifice perioadei. De asemenea, în partea dreaptă a farfuriilor se pun cuțitele, lângă lingura destinată supei, iar în partea stângă sunt aranjate furculițele. 

În funcție de imaginație, șervețelele pot fi aranjate oricum. Paharele vor fi și ele așezate în ordinea mărimii lor, de la stânga la dreapta și de asemenea, nu uitați de flori! Ele dau un plus de eleganță mesei și sunt și plăcute din punct de vedere vizual.