Centralele termice au nevoie de multe ori, după o iarnă lungă, de o curățare temenică, pentru a avea o eficiență maximă. Momentul ideal pentru a face aest lucru este atunci când nu o folosești. Dacă faci acest lucru pe timp de vară, o pregătești pentru următoarea iarnă.
Dacă pe timpul iernii constați că centrala nu mai funcționează corespunzător, această curățare trebuie făcută și atunci. Ideea este că apa folosită în instalațiile termice este adesea una dură și centralele pot fi afectate serios de depunerile de calcar, dar și diverse forme de nămol.
Cele mai afectate componente ale centralei de depuneri sunt așa numitele schimbătoare de căldură. Aceste depuneri pot cauza o circulație mai slabă a apei, zgomote în centrală sau chiar blocarea sistemului, conform Capital.
Pentru a curăța centrala pe gaz există mai multe componente care trebuie demontate, așa că nu te încumeta la această curățare dacă nu ai aptitudinea și uneltele necesare. De obicei, este indicat să ceri ajutorul unui export. Curățarea chimică pare să fie cea mai eficientă metodă de a înlătura depunerile. De obicei, acest lucru se realizează cu ajutorul unor pompe cu rezervor de acid.
Rezervorul se umple cu un lichid special, pe bază de acid, care trebuie ales cu atenție și în funcție de materialul din care sunt fabricate schimbătoarele de căldură ale centralei respective. Atât schimbătorul principal, cât și cel secundar trebuie scoase din instalație, însă doar după ce au fost golite de apă.
Astfel, cele două furtunuri ale pompei trebuie conectate la fiecare orificiu al schimbătorului. Invertorul de sens al pompei trebuia schimbat de mai multe ori în ambele direcții, pentru o curățare mai bună. Întreg procesul durează cam două ore, iar atunci când curățarea este gata, lichidul respectiv își va schimba culoarea.
Totuși, dacă ai o centrală pe lemne, curățarea se face în interiorul camerei de ardere pentru îndepărtarea depunerile de gudron. Pentru această acțiune este nevoie de un lichid special care înmoaie gudronul. Acesta trebuie pulverizat pe pereții interiori și lăsat să acționeze o oră. După se poate face din nou focul în centrală.