Cum să te relaxezi total! Terapia prin plutire. Ai senzația că nu ai greutate și simțurile sunt limitate

05 aug. 2019
Cum să te relaxezi total! Terapia prin plutire. Ai senzația că nu ai greutate și simțurile sunt limitate

Să nu vezi nimic. Să nu auzi nimic. Să nu simți nimic. Doar să plutești. Timp de o oră sau chiar mai multe, să fii doar tu prin gândurile tale. Fără internet, fără lumină, fără haine, fără constrângeri. Înconjurat de un abis de apă sărată la o temperatură perfectă.

Floatingul, cunoscut drept terapia prin plutire, reprezintă o formă nouă de relaxare, cel puțin pentru români. Conceptul a intrat recent pe piața autohtonă, în urmă cu trei ani. Dacă la nivel mondial acesta este cunoscut încă de la începutul anilor ‘80, în România centrele de plutire le poți număra pe degete. Chiar și așa, ideea atrage acum un public din ce în ce mai numeros.

Experiență intensă

Imaginează-ți că există un loc în care telefonul nu sună, zgomotul și aglomerația orașului nu ajung la tine, iar tu, pur și simplu plutești în neant, departe de lumea cotidiană, într-o soluție de apă și sare amară care te face să simți că nu ai greutate. Utilizatorii o compară de multe ori cu senzația pe care fătul o are în pântecul mamei.

Totul are loc într-un dispozitiv special numit Float Tank (bazin de plutire), care conține o soluție salină cu o concentrație ridicată. Tehnica se bazează pe deprivarea senzorială sau limitarea simțurilor. Adâncimea apei din bazin nu depășește 30 de centimetri, însă aceasta este de ajuns pentru a menține o stare de plutire.

„Este o deprivare de simțuri, în mare. Sunt niște căzi acoperite, cu apă și sare amară Epson. Pe partea medicală, sarea amară are aceste beneficii de a ameliora durerile; pe partea mentală, deprivarea senzorială relaxează creierul și corpul”, spune Vladimir Buliga, primul antreprenor care a deschis un centru de plutire în Capitală.

Beneficiile floatingului

Sărurile concentrate de magneziu au numeroase beneficii pentru sănătate: detoxifică corpul, întineresc pielea, îmbunătățesc circulația sângelui, reduc timpul de recuperare, alină durerea cronică, artrita, durerile de cap și ameliorează tensiunea arterială.

La nivel mental, terapia prin plutire îmbunătățește performanța fizică și recuperarea după efort, reduce depresia, anxietatea, frica sau stresul, aduce beneficii privind somnul și poate ajuta în depășirea dependențelor și rezolvarea problemelor.

„Acum depinde de fiecare ce caută. Unii vor doar să se relaxeze. Ședințele sunt foarte foarte diferite de la om la om. Trebuie să te obișnuiești cu mediul respectiv”, ne-a declarat managerul The Float Room București.

Dispozitivul folosit

Cele mai folosite bazinele de plutire se numesc Float Poduri, au forma unor scoici care se pot închide sau deschide, fiind de multe ori comparate cu niște căzi mai mari sau piscine mai mici.
Acestea pot fi folosite închise sau deschise, iluminate sau în întuneric deplin, în prezența muzicii sau în liniște.

În ele sunt dizolvate cantități însemnate de sare amară Epson, care are atât un scop practic, pentru atingerea stării de imponderabilitate, cât și implicații medicinale, ajutând la absorbția magneziului direct prin piele și la ameliorarea durerilor.

Temperatura apei este menținută constant la o valoare apropiată de cea a corpului uman, motiv pentru care senzațiile de rece-cald sunt eliminate, iar apa nu reprezintă un stimul în sine. Alături de apă, se dorește izolarea fonică și vizuală.

După fiecare folosire, întreg sistemul este filtrat automat de mai multe ori, prin mai multe metode, pentru o curățare perfectă a bazinului și o igienă ridicată.

Un business potrivit

Primul centru de plutire din țară a fost deschis la Brașov, Aquarmony. Câteva luni mai târziu apare și The Float Room, primul din București. Treptat, piața s-a extins.

„Nu încercasem niciodată. Le-am găsit pentru prima oară pe un site din Hong Kong și mi-a plăcut ideea. Arătau futurist și eram curios. Ulterior am fost să le și testez, să văd despre ce este vorba și am decis să deschid un centru de plutire“, a povestit antreprenorul bucureștean.

Cele mai ieftine Float Poduri sunt cele „de casă”care costă în jur de 4-5.000 de euro bucata, însă prețurile pot ajunge la 50.000 de euro pentru cele de lux.

Cine le folosește

„Vizitatorii sunt extrem de variați. Mare parte vin din corporații, dar am avut clienți foarte diferiți. Cel mai mic a avut șapte ani, iar cel mai în vârstă peste 80 de ani”, a adăugat Vlad.

Participanții sunt instruiți în prealabil și trebuie să semneze pe propria răspundere. Există anumite afecțiuni medicale care pot împiedica oamenii să practice această metodă de relaxare. Pentru gravide această terapie este indicată, mai ales în prima perioada a sarcinii.

Prețuri

Prețul unei ședințe de floating pornește de la 130 de lei pentru 60 de minute în timpul săptămânii, însă acesta crește în weekend. Există și pachete pentru mai multe ședințe, iar durata petrecută poate crește. De la șampon și gel de duș până la uscător de păr, papuci sau prosop, și chiar un ceai fierbinte după, toate sunt incluse.

P.S. Lăsați corpul să se obișnuiască cu senzația și nu încercați floatingul dacă v-ați epilat sau bărbierit recent.

Highlights:

-O oră de somn în Float Tank echivalează cu patru ore de somn normal
-Există sesiuni nocturne de floating, însă doar pentru persoane cu experiență
-un Float Pad de lux ajunge la 50.000 de euro
-în fiecare capsulă de plutire sunt 500 de kilograme de sare amară și 600 de litri de apă

Un articol de Caludiu Popa, publicat în Revista Capital
Sursa foto: groupon.com