Cafeaua este fără doar și poate una dintre băuturile preferate ale românilor și nu numai. Unii consumă o singură ceașcă de cafea de dimineață, în timp ce alții pot ajunge chiar și la 3-4 căni pe zi.
Pe cât de multe beneficii are cafeaua pentru organismul nostru, sunt și niște riscuri de care ar fi bine să fim conștienți. Unul dintre organele afectate de nu consum excesiv de cafea este doar rinichiul.
Și ce este și mai interesant e că rinichii se ocupă de eliminarea deșeurilor și a excesului de apă din sânge sub formă de urină. De asemenea, tot rinichii mențin și echilibrul mai multor substanțe chimice, astfel că sunt esențiali pentru o mai bună funcționare a organismului.
Astfel, pentru a evita problemele la rinichi, ar fi bine să știi cum să bei cafeaua, dar și de câte ori pe zi trebuie să o consumi. Un studiu recent a demonstrat că cele mai predispuși în fața problemelor la rinichi sunt cei care metabolizează lent cofeina.
”Cei care metabolizau cafeina mai încet erau de 2,7 ori mai predispuși să ajungă să se confrunte cu disfuncții renale (insuficiență) dacă beau trei cești de cafea sau mai mult în fiecare zi.
Atunci când aveți obiceiuri alimentare proaste, rinichii – în timp – încep să sufere și acest lucru poate duce la diferite boli, cum ar fi insuficiența renală, o afecțiune care apare atunci când „rinichii își pierd brusc capacitatea de a filtra deșeurile din sânge.
Atunci când rinichii își pierd capacitatea de filtrare, se pot acumula niveluri dăunătoare de deșeuri, iar compoziția chimică a sângelui poate deveni dezechilibrată”, explică Mayo Clinic.
Ce alte lucruri mă pot duce la insuficiență renală? Dincolo de consumul de cafea, leziunile directe la nivelul rinichilor, dar și o boală care reduce fluxul normal de sânge către rinichi.
Cum ne dă seama că suferim de insuficiență renală? În primul rând scăderea volumului de urină, dar și retenția de lichide sunt primele semne care trebuie să ne pună pe gânduri.
La acestea se mai adaugă umflarea picioarelor și a gleznelor, dar și dificultăți în respirație, oboseală și chiar și dezorientare. De aici pot apărea și alte probleme precum un ritm cardiac neregulat, dureri în piept, dar și convulsii.