Toți încercăm să respectăm legea în mare parte fără a avea probleme, însă ce se întâmplă dacă nu cunoaștem foarte bine legislația care este în vigoare? În cazul în care nu știai până acum, există o lege pe care foarte multă lume o încalcă.
Ai mai auzit până acum despre pedepsele pentru lipsa de reacție? Ei bine, o persoană care nu ajută un alt individ aflat într-un moment de pericol, poate plăti cu închisoarea și poate fi și amendat.
Probabil te întrebi cum este posibil așa ceva. Ei bine, legislația penală din România prevede că o persoană poate fi pedepsită pentru lipsa ei de reacție. Cu alte cuvinte, dacă cineva vede o altă persoană aflată în pericol și nu anunță autoritățile pentru a interveni, riscă să ajungă în spatele gratiilor, sau, în cel mai bun caz să fie amendat.
Astfel, indiferent de statusul pe care îl avem, fie că suntem simpli trecători, sau persoane apropiate de cea care se află într-o situație de acest tip, am putea avea probleme mari cu legea dacă nu ne mobilizăm și nu acționăm la timp.
Codul penal din România spune destul de clar și ce se întâmplă într-o astfel de situație. ”Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunța de îndată autoritățile de către cel care a găsit o persoană a cărei viață, integritate corporală sau sănătate este în pericol și nu are putința de a se salva” este o faptă care, conform sursei citate, se pedepsește.
Dacă vă întrebați ce pedeapsă primește o persoană pentru că nu intervine într-un astfel de conflict. Ei bine, închisoarea poate varia de la trei luni până la un an. În cele mai bune cazuri, persoana care nu a reacționat la timp se poate alege doar cu o amendă, însă suma nu este specificată clar.
Totuși, există și anumite reguli. O persoană nu trebuie să intervină atunci când viața sa este pusă în pericol, ci doar în situații în care știe că este în siguranță.