Demisie de răsunet în Guvern! Premierul Florin Cîțu a încercat să acopere rușinea

02 mart. 2021
Demisie de răsunet în Guvern! Premierul Florin Cîțu a încercat să acopere rușinea
Florin Cîțu la Europa FM

Guvernul Cîțu este dominat de orgolii, iar din acest motive multe proiecte stagnează. Mai mulți miniștri din executivul condus de Ludovic Orban au fost înlocuiți, ceea ce a însemnat automat o izolare și a oamenilor de încredere ai acestora. Victimă a acestei situații a devenit și Jean Badea, subsecretarul de stat din Ministerul Educației, care trebuia să se ocupe de digitalizarea educației.

Reamintim că școala continuă să se desfășoare online în numeroase zone, în contextul în care extrem de mulți copii, în special din zona rurală nu au acces la internet sau nu se află în posesia vreunui dispozitiv electronic, care să le permită studiul.

Demisie importantă din ministerul Educației

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj”, a transmis Jean Badea, prin intermediul portalului Edupedu.ro.

Acesta și-a semnat demisia vineri, 26 februarie 2021, la doar 5 luni de la numire și a explicat că nu a existat comunicare între el și actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. Pentru a calma spiritele și a acoperi acest moment jenant, premierul Florin Cîțu i-a propus lui Badea să rămână consilier în cadrul caninerului său.

Cine este Jean Badea

Acesta a fost numit subsecretar de stat în cadrul Ministerului Educației pe 17 septembrie 2020. Iar în primele 3 luni de mandat a reușit să construiască, alături de 18 companii din domeniul IT și comunicații, plus 24 de organizații non-guvernamentale și câteva sute de experți implicați, proiectul de Strategie pentru digitalizarea educației – SmartEdu.

Părea un proiect promițător și extrem de necesar, iar scopul final era ca 90% din populația țării să fie alfabetizată digital.

Jean Badea a explicat că planul inițial, după lansarea în consultare publică a Strategiei Smart-Edu, era de a dezbate proiectul de strategie. Doar că acest plan a fost abandonat imediat ce la conducere a venit Sorin Cîmpeanu, care a fost și ministru PSD în trecut.

Klaus Iohannis a cerut accelerarea procesului de digitalizare

Pe 11 februarie președintele Klaus Iohannis a anunțat și care vor fi domeniile din educație care vor fi finanțate din banii europeni prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Noi am căutat împreună cu ministerul Educației cele mai bune zone în care pot fi solicitați bani pentru a face școala românească mai bună. Primul domeniu este digitalizarea. Învățământul românesc trebuie digitalizat, asta înseamnă și calculatoare, și tablete pentru toți elevii, dar înseamnă platforme digitale pentru învățământ online, fiindcă o să mai avem învățământ online, înseamnă digitalizarea întregului sistem, trebuie să avem o dată toate datele la un loc”, transmitea Klaus Iohannis în urmă cu câteva săptămâni.

Doar că se pare că mesajul nu a fost auzit și de actualul ministru al Educației. Din acest motiv, Jean Badea a demisionat și a ținut să subliniez că el nu este membru al niciunui partid politic în momentul de față și că se va întoarce la postul său din cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, unde ocupă funcția de șef serviciu informatizare. Acesta a transmis și că se va implica în continuare și în alte proiecte de construcție,  dar care nu vizează politicul sau administrația centrală.